Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Скариоло: Ми смо као Данска 1992. или као Лестер 2016.

Селектор кошаркашке репрезентације Шпаније Серђо Скариоло изјавио је данас да је његова селекција направила изненађење на Евробаскету попут Лестера који је 2016. неочекивано освојио Премијер лигу или попут селекције Данске, која је 1992. постала првак Европе пошто је на турниру заузела место Југославије у којој је буктао рат.
Фото: WikimediaCommons/Augustas Didžgalvis

Шпанија је минуле недеље четврти пут постала првак Европе савладавши у финалу Евробаскета Француску са 88:76, а сва четири злата „црвеној фурији“ донео је као селектор Италијан Скариоло.

„Увек мислим да можемо да урадимо добар посао, да играмо добру кошарку, да ће тим показати право лице и да ће увек бити спреман да се надмеће. У то никада нисам сумњао, у жељу за надметањем. Међутим, када сви предвиђају да ћете шампионат окончати осми, а ви постанете шампион, онда је то изненађење. Дешавају се изненађења, то је спорт. Међутим сада због овог шампионата који се тек завршио, тешко је поредити раније догађаје. Не сећам се да се дешавало да екипа којој предвиђају осмо место постане првак. На памет ми пада када је Лестер постао шампион Премијер лиге или када је Данска заузела место Југославији на Европском првенству 1992. и на крају постала шампион. Ето, то је нешто што може да се мери са нашим изненађењем“, рекао је Скариоло у опширном интервјуу за Марку.

Шпанија у саставу није имала велике НБА звезде, али је тимском игром засенила на папиру квалитетније ривале.

„Тимови који су имали НБА звезде, МВП играче су остали иза нас. Ниво квалитета је заиста био огроман. Кошарка је таква, увек награди екипу која пронађе тимски дух на паркету. Несебична кретња лопте, поштовање улога на терену, јак тренинг, помагање, мањак ега, то су ствари које доносе победе у кошарци која је тимски спорт. Као тренер не бих могао да будем срећнији. Одиграли смо одличан турнир“, изјавио је Скариоло.

Испред Италијана је сада само легендарни Александар Гомељски, који је освојио шест титула првака Европе са селекцијом Совјетског савеза, а Скариоло је надмашио легенде српске и југословенске кошарке Душана Ивковића и Александра Николића.

„Искрено не размишљам о томе. Поменули сте велике тренере, али не обраћам пажњу на то. Медаља ће заузети место у мојој соби трофеја и то је то, идемо даље. Размишљам о наредним изазовима“, поручио је селектор кошаркашке репрезентације Шпаније.

Košarkašice Srbije spremne za početak SP

Преузмите андроид апликацију.