Почетна > Србија
Србија

Сива економија успорава раст и уништава конкурентност

Координационо тело за сузбијање сиве економије Владе Србије представило је данас Програм за сузбијање сиве економије 2022-2025, уз осврт на досадашње резултате остварене у борби за фер конкуренцију и повољан пословни амбијент, а министар финансија Синиша Мали је поручио да је борба за сиву економију веома важна пошто успорава привредни раст и уништава конкурентност.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

„Борба против сиве економије је веома значајна за нас, јер сива економије не само да утиче на мању наплату јавних прихода и успоравање привредног раста, него је опасност за конукренцију“, рекао је Мали отварајући скуп у Министарству финансија.

Они који раде у сивој зони утичу на то да они који раде легално губе послове, губе клијенте и новац и зато је борба за нас важан посао”, нагласио је Мали.

Подсетио је да је Влада Србије 2015. направила први програм са конкретним планом, и истако да са задовољством може констатовати да 71 одсто тог плана реализовано, што га чини најуспешније спроведеним републичким планским документом у 2020. години.

На састанку усчествују директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матео Коланђели, председник Савеза за фер конкуренцију НАЛЕД-а Иван Милетић, министарка државне управе и локалне сампоурпаве Марија Обрадовић, министарка за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Дарија Кисић Тепавчевић, министарка трговине, туризма и телекомиуникација Татјана Матић и министарка привреде Анђелка Атанасковић.

Седници Координационог тела за сузбијање сиве економије, уочи доношења новог стратешког програма и акционог плана, присуствују по први пут и представници ЕУ и земаља чланица, како би размотрили будуће реформске приоритете и могућности за сарадњу у тој области.

На скупу ће говорити и шеф Сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Никола Бартолини, шеф Оделљења за развојну сарадњу амбасаде Немачке Кристијан Шилинг, заменик амбасадора Велике Британије Доминик Отвеј, као и главни саветник у ЕБРД-у Јелена Цхирковић.

Mladima nove kuće, starijima socijalno garantovana penzija

Преузмите андроид апликацију.