Почетна > Свет
Свет

Шире се раднички штрајкови у разним британским секторима

Стотине радника у добротворним организацијама у Британији и машиновође ангажоване код 12 британских оператера најавили су данас штрајкове, што наглашава степен незадовољства међу запосленима у различитим секторима који се боре с кризом трошкова живота.

Машиновође које раде за 12 британских оператера ступиће у штрајк 26. новембра због актуелног спора око плата, према саопштењу Удружења синдиката машиновођа и ватрогасаца (АСЛЕФ), преноси Ројтерс.

Синдикат Јунајт који заступа запослене у добротворној организацији Шелтер (Склониште) за смештај бескућника саопштио је да ће више од 500 радника ступити у двонедељни штрајк од 5. до 18 децембра, захтевајући боље плате.

„У најмању руку, они који раде за добротворну организацију за смештај не би требало да се осећају стамбено несигурним због немогућности да плаћају кирију“, рекао је један запослени Шелтера, кога цитира синдикат Јунајт у саопштењу.

Управа Шелтера, који пружа савете и практичну помоћ бескућницима, саопштила је да поштује право људи на штрајк чак и ако то није исход који компанија жели

„Нажалост, криза трошкова живота утиче и на наше колеге и на оперативне трошкове“, рекао је директор за финансије и стратегију ове организације, Тим Гатериџ.

Додао је да ће, и поред тога што ће неке од услуга и продавница у систему Шелтера бити погођене штрајком, компанија уложити све „напоре да током овог интензивног периода године настави да пружа услуге онима којима је помоћ најпотребнија“.

Растућа инфлација изазвала је индустријске немире широм Британије, при чему су медицинске сестре најновија група која је одлучила да обустави рад.

„Сада сам у прекорачењу по текућем рачуну сваког месеца, идем около и гасим светла, искључио сам бојлер…Најбоље признање за сав мој труд које ми послодавац може дати је пристојна плата“, рекао је један од запослених у Шелтеру, наводи у синдикат Јунајт у саопштењу.

EU ne prihvata ruske pasoše izdate u Ukrajini i delu Gruzije

Преузмите андроид апликацију.