Почетна > Бизнис
Бизнис

Сијарто: Русија обећала да ће наставити с испорукама гаса

Русија је обећала да ће наставити са испорукама гаса Мађарској и да ће „Гаспром“ испунити своје уговорне обавезе према Будимпешти, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Фото: Танјуг/АР/Дарко Бандић

Сијарто је у интервјуу за јавни радио рекао да су га извршни директор „Гаспрома“ Алексеј Милер и заменик руског премијера Александар Новак уверили током телефонског разговора да ће та компанија испунити обавезе према Мађарској, које су предвиђене уговором.

Он није прецизирао када је обављен телефонски разговор, указује Ројтерс.

Сијарто је нагласио да је енергетска безбедност Мађарске, укључујући испоруке гаса, стабилна и да се испоруке овог енергента врше свакодневно и на време, без икаквих ометања, као што је предвиђено уговором.

Према уговору који је потписан са „Гаспромом“ прошле године, Мађарска добија 3,5 милијарди кубних метара гаса годишње преко Бугарске и Србије у оквиру дугорочног уговора са Русијом и још милијарду кубних метара гаса преко гасовода из Аустрије.

Уговор важи 15 година, уз могућност измена купљених количина након десет година.

Гаспром је недавно, као одговор на западне санкције Москви, обуставио испоруке гаса данском „Орстеду“ и „Шел енерџију“ за њихов уговор о снабдевању Немачке гасом.

Руска компанија је прекинула и испоруке гаса холандској компанији „Гас Тера“, као и Бугарској, Пољској и Финској због одбјања да плате за гас у руским рубљама.

Nemačka se ponovo okreće uglju za proizvodnju struje

 

Преузмите андроид апликацију.