Почетна > Свет
Свет

Сијарто оптужио Стокхолм за нетачне примедбе о стању демократије у тој земљи

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто оптужио је Стокхолм да даје „неправедне и нетачне“ примедбе о стању демократије у Мађарској, за које је рекао да су „у супротности“ са захтевом Шведске да се придружи НАТО-у, који Будимпешта још увек није ратификовала.
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic, File

„Позивате наше парламентарце да ратификују ваш пријем у НАТО, док настављате да их оптужујете да су уништили демократију у Мађарској“, написао је Сијарто у писму шведском колеги Тобијасу Билстрему објављеном на платформи „X“ (бивши Твитер).

Сијарто је реаговао на десетоминутни видео који је објавио УР, шведски јавни емитер за образовање, а у којем се критикује стање демократије у Мађарској.

„Ова контрадикторност је сада постала још јача и дефинитивно не помаже да се испуни ваш континуирани захтев“, упозорио је мађарски министар.

Ђерђељ Гуљаш, посланик владајуће партије, истакао је да, ако се филм приказује у државним школама, „то значи да Шведска чини све да спречи Мађарску да ратификује приступ НАТО-у“.

Мађарска, која је била једна од последњих земаља која је потписала пријем Финске у НАТО, месецима је одуговлачила са одобравањем кандидатуре Шведске за придруживање војном блоку јер тврди да је Стокхолм критиковао демократске вредности земље, преноси „Политико“.

„Шокантни едукативни видео који је одобрила шведска влада о нападу на Мађарску! Како да убедимо мађарске посланике да подрже чланство Шведске у НАТО-у када се наша демократија више пута доводи у питање, вређајући наше гласаче“, објавио је на друштвеним мрежама главни премијеров политички саветник Балаж Орбан.

Након што је Турска пристала да подржи кандидатуру Шведске на самиту у Вилњусу у јулу, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да је добио уверавања од мађарског премијера Виктора Орбана да његова земља неће наставити да се противи чланству Стокхолма.

Три дана након самита у Виљнусу, посланик Фидеса и шеф одбора за спољне послове мађарске Народне скупштине Жолт Немет опрезно је сигнализирао да би парламент могао бити спреман да „почне рад“ на ратификацији кандидатуре Шведске „средином септембра“.

Европска унија већ годинама прозива Мађарску због пада нивоа демократије у земљи.

Прошлог септембра, у извештају Европског парламента наведено је да је та земља постала „изборна аутократија“, док је Европска комисија годинама водила битку са националистичком партијом Фидес због наводне злоупотребе јавних средстава за богаћење личности блиских владајућој странци.

Сијарто је, такође, данас објавио на Фејсбуку да су посланици мађарског парламента освојили мандате у демократској конкуренцији и да од тада континуирано раде на побољшању животног стандарда у својим изборним јединицама, услед чега су, како је додао, многи од њих четири, пет, па и шест пута бирани од стране народа.

Шолц је упоредио подршку Украјини са учешћем Немачке у бомбардовању СРЈ

Преузмите андроид апликацију.