Почетна > Свет
Свет

Сијарто: Мађарска преговара о увозу још 700 милиона кубика гаса

Мађарска влада преговара о увозу још 700 милиона кубних метара природног гаса изнад количина предвиђених дугорочним уговорима, у циљу јачања енергетске безбедности, изјавио је данас Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине.
сијарто
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Влада преговара о куповини гаса и са западним и са источним партнерима, рекао је Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре са Гебраном Басилом, шефом либанског Слободног патриотског покрета.

Мађарски министар је навео да се нада да ће следеће недеље моћи да изнесе више детаља о исходима тих разговора, пренела је агенција МТИ.

Он је подсетио да је влада, упркос покушајима појединих тржишни играча да одврате Будимпешту од склапања дугорочних уговора, тврдећи да ће снабдевање гасом бити безбедно, ипак одлучила да потпише такве уговоре са Шелом и руским Гаспромом, јер је увек сматрала да је енергетска безбедност и стратешко и питање националне безбедности Мађарске.

„Да нисмо склопили те уговоре, земља би сада била у великим проблемима јер је европско спот тржиште природног гаса пресушило у ово време рата“, рекао је Сијарто, додајући да је захваљујући дугорочним споразумима, снабдевање земље енергијом на сигурним темељима.

Мађарска, по његовим речима, због актуелног рата мора бити спремна за потенцијалне поремећаје у западној Европи у снабдевању енергијом и мора да складишти што је могуће више гаса, због чега је и одлучила да додатно повећа увоз.

Сијарто је рекао да је Гаспром до сада био поуздан снабдевач и да је јасно да је јужна рута за снабдевање гасом најпоузданија, мислећи на Турки ток. Оценио је такође да би Мађарска, да није изградила инфрастуктуру за повезивање на Турски ток, „била у огромној невољи“.

„Половина од 32,6 милиона кубних метара гаса који је данас ушао у Мађарску стигла је јужном рутом. Дакле, највећи део руског гаса долази са југа, док са Запада добијамо само једну трећину уговорених количина“, прецизирао је он.

Мађарска ће стога, такође, преговарати о преусмеравању испорука гаса који би требало да добија са запада на јужну руту, рекао је Сијарто.

Nove cene goriva!

Преузмите андроид апликацију.