Почетна > Бизнис
Бизнис

Сијарто: Мађарска је гласала против плана ЕУ за штедњу гаса

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто изјавио је да је Мађарска гласала против предлога о смањењу потрошње гаса који су данас прихватили министри енергетике ЕУ у Бриселу наводећи да се њиме игноришу интереси мађарског народа.
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Како су пренели мађарски медији, Сијарто је на конференцији за новинаре током бриселског састанка рекао да је уредба штетна и да изазива правну забринутости.

Према уредби, тренутно земље чланице Уније могу да почну да координисано смањују потрошњу гаса на добровољној основи, али истовремено, на иницијативу Европске комисије или пет земаља, Савет ЕУ може да прогласи ситуацију у којој државе чланице морају обавезно да смање потрошњу.

Метод обрачуна је просек периода од 1. августа до 31. марта последњих пет година, односно потрошња би требало да буде смањена за 15 одсто у односу на овај петогодишњи просек, објаснио је он.

„Према нашем гледишту, уговори о Европској унији јасно описују да је састављање енергетског микса држава чланица у националној надлежности, односно само држава чланица може да одлучи колико ће ког енергента користити за сопствени рад“, подвукао је министар.

„Безбедност снабдевања енергијом је такође национална надлежност, одговорност за то не припада Европској комисији“, рекао је Сијарто.

Према његовом мишљењу, „неоснован, бескорисан, неспроводљив и штетан предлог који потпуно игнорише националне интересе, служи искључиво у комуникацијске сврхе и служи за спас кредибилитета неких западних политичара“.

„С тачке гледишта Мађарске, ова уредба је неспроводива. У нашој земљи је удео природног гаса у националном енергетском миксу висок, а половину потрошње гаса троши становништво. Готово 85 одсто мађарских домаћинстава је прикључено на гасовод, што је национална карактеристика која је јединствена у Европи“, објаснио је Сијарто.

Он је указао да је уредба штетна и да ствара ситуацију да Мађари, који имају гас у својим резервоарима, не могу да га користе јер неко у Бриселу тако одлучи.

„Све је то очигледно глупост“, додао је Сијарто.

Iranski prihod od izvoza nafte skočio 580% za četiri meseca

 

Преузмите андроид апликацију.