Почетна > Свет
Свет Србија

Сијарто: Мађарска ће гласати против резолуције о Сребреници

Мађарска ће гласати против резолуције о Сребреници, изјавио је данас у Будимпешти министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.
Фото: Танјуг/AP Photo/John Minchillo

Сијарто је на конференцији за новинаре, након састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком, истакао да та резолуција намерно или ненамерно демонизује цели српски народ за трагедију у Сребреници.

„БиХ је направила озбиљне искораке на путу европске интеграције. У марту је одлучено да се започне преговарачки процес о придруживању ЕУ. Важно је да сви ентитети и народи у БиХ дају свој допринос. Ту хармонију која се створила у БиХ и која је довела до сагласности по том питању разбијена је једностраним деловањем нелегитимног високог представника који је на своју руку изменио Изборни закон. Ту стабилну ситуацију и разумевање у БиХ може да пољуља и доношење резиуолуције о Сребреници у УН што би довело до деморализације српског народа. Мислимо да треба престати са јачањем тензија и тим намерама“, поручио је Сијарто.

Сијарто је оценио да је средство за смиривање тензија придружење Балкана ЕУ.

„Сведоци смо да одлуке ЕУ доводе не толико до смирења ситуације већ и до повећања тензија на Западном Балкану. Сматрамо и да међународни политички ученсици треба да заврше своје деловање у БиХ, и да престану са претњама санкцијама и са мешањем у унутрашње послове БиХ“, поручио је Сијарто.

Са Додиком је, казао је азговарао о пословима спољне трговине и опште сарадње.

„Мир на Балкану је од основног значаја за стабилност целе Европе. Мађарска намерава да учини све да допринесе стабилности и миру на Западном Балкану иу Европи“, навео је Сијарто.

Putin: Odnosi Kine i Rusije dostigli najviši nivo, uprkos međunarodnim izazovima

Преузмите андроид апликацију.