Почетна > Србија
Србија

Сијарто: Кључно је интегрисати Србију у ЕУ

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, изјавио је данас да актуелна криза пружа прилику за убрзање интеграција Западног Балкана у Европску унију, а да би у том процесу, интеграција Србије као највеће земље у региону, била кључна.
Фото: Танјуг/AP/Darko Vojinovic, File

Како наводи агенција МТИ, Сијарто је, после састанка са министарком за европске интеграције Србије Тањом Мишчевић, навео да се Европа суочава са “тешком безбедносном и економском кризом, као и кризом снабдевања енергијом“ због санкција уведених Русији.

Он је оценио да би решење било брзо окончање сукоба, али и да би проширење ЕУ могло да побољша ситуацију у блоку чак и у оваквој ситуацији.

Сијарито је казао да би у том процесу интеграција Србије као највеће земље у региону била кључна, као и да је интеграција до сада напредовала “неприхватљиво споро“ и осудио је “земље које је намерно успоравају“.

Оценио је да би Србија у великој мери могла да допринесе економској, енергетској и физичкој безбедности блока, поготово што, како је рекао, миграциони притисак у региону расте, преноси МТИ.

“Мађарска ће, наравно, заштитити своје границе, чак и ако не добије помоћ из Брисела. Заштитићемо наше границе, задржати агресивне мигранте, а такође ћемо помоћи Србији у заштити одбрамбених линија јужније“, рекао је он.

Сијарто је коментарисао економске везе између Мађарске и Србије и напоменуо да је мађарско-српска трговина прошле године скочила за 68 одсто, на рекордних шест милијарди евра.

Навео је да је Мађарска 2022. увезла око пет милијарди кубних метара гаса преко Србије, јединог гасовода исток-запад који, како је рекао, тренутно ради са 100 одсто капацитета и оценио да би Мађарска била “у великој невољи да Србија није поуздана транзитна земља“.

Он је рекао да би и ЕУ такође била у бољој позицији када би ближе сарађивала са Србијом.

Председник Вучић завршио посету Уједињеним Арапским Емиратима

Преузмите андроид апликацију.