Почетна > Свет
Свет

Сијарто: ЕУ би могла да изгуби Западни Балкан

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас да, уколико Европска унија не предузме благовремене кораке у погледу проширења, могла би изгубити Западни Балкан, слично Великој Британији.
Фото: PrtSc/AlJazzera/YouTube

Сијарто је на маргинама састанка министара послова ЕУ у Луксембургу рекао да је политика проширења, једна од најбитнијих политика ЕУ, преноси МТИ.

Према његовим речима, Унија ће водити ,,политике супротне њеним интересима“, ако не успе да убрза преговоре о придруживању са Србијом и Црном Гором и одложи почетак преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

,,У току је надметање за интеграцију Балкана и вршење утицаја на регион. Иако ЕУ има највише шанси за победу, земље у региону су све изабрале европски пут. Трансатлантски правац региона не сме се узимати здраво за готово“, рекао је Сијарто.

Он је истакао да је ЕУ Западни Балкан потребнији него Западном Балкану ЕУ и додао да би губитак тог региона могао да буде реални сценарио за ЕУ у случају дуготрајног ћорсокака.

Сијарто је казао и да би Србија и Црна Гора требало да буду брзо интегрисане, а преговори са Албанијом и Северном Македонијом убрзо започети.

,,Уколико то не учини ЕУ ризикује стабилност и безбедност у свом окружењу, уместо мира, смиривања и економских шанси.“

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.