Почетна > Свет
Свет

Сијарто: Дански и немачки војници не гину у рату, украјински Мађари гину

Мир у Украјини би спасао животе, зато мађарска влада апелује на прекид ватре и моменталне мировне преговоре, изјавио је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Он је за хрватски Н1 рекао да, када је реч о позицији Мађарске, она се разликује од остатка Европске уније.

„Дански или немачки војници не гину у овом рату, али Мађари да“, рекао је Сијарто, алудирајући на украјинску етничку заједницу у Мађарској, чији се припадници боре у украјинској војсци, преноси новинска агенција МТИ.

Он је рекао да је на „ратна реторика у тој хемисфери много јача него прича о миру“, али се нада да ће европске и трансатланске заједнице такође усвојити мађарску позицију.

„Мађарска није део конфликта, стога, није на мађарској влади да каже шта треба да се деси након прекида ватре, али географски интегритет и суверенитет мора да се сагледа. Јасно је ко је кога напао, а Будимпешта осуђује Русију због рата“, поручио је Сијарто.

Одговарајући на питање да ли крај рата зависи од руског председника Владимира Путина, Сијарто је рекао да „очигледно, постоје две стране у рату“ и да се нада да ће стране разговарати јер, како је навео, “обе стране желе одржив мир“.

Упитан о могућности да премијер Виктор Орбан посети Кијев, Сијарто је рекао да је Орбан добио позив и да сада „технички детаљи морају да буду разјашњени“.

„Када се стекну услови, може бити посете“, рекао је Сијарто.
На тему пријема Финске и Шведске у НАТО, Сијарто је рекао да је мађарска влада подржала њихове апликације, додајући да сматра да ће посланици подржати предлог владе који је на скупштинском разматрању.

На питање загребачког Н1 о подршци Будимпеште Републици Српској, Сијарто је рекао да Мађарска има „веома добре“ односе са Србијом и да сматра да је стабилност на Западном Балкану кључна, преноси МТИ.

Економска стабилност је кључ, и зато, како је додао Орбан, мађарска влада подржава мала и средња предузећа у РС.

Srpski naučnik na čelu tima koji je otkrio dva para patuljastih galaksija

Преузмите андроид апликацију.