Почетна > Свет
Свет

Си: Кина спремна да са Русијом подржи међународни систем у чијем су центру УН

Председник Кине Си Ђинпинг изјавио је данас у Москви да је Кина одлучно спремна да, заједно са Русијом, подржи међународни систем у чијем су центру УН у данашњем турбулентном свету и да се залаже за светски поредак заснован на међународном праву.
Фото: Танјуг/RU- 24 via AP

Председник Кине налази се у посети Русији до 22. марта на позив шефа руске државе Владимира Путина,

Ова посета је његово прво путовање у иностранство након што је поново изабран за шефа државе у трећем мандату.

„Кина и Русија, као велике силе и сталне чланице Савета безбедности УН, играју важну улогу у међународним пословима. У свету далеко од мира, Кина је спремна са Русијом да одлучно брани међународни систем у чијем центру су УН, да чува светски поредак заснован на међународном праву и основним нормама међународних односа заснованим на циљевима и принципима Повеље УН, придржавају се истинског мултилатерализма, промовишу глобалну мултиполарност и демократизацију међународних односа, промовишу развој глобалне управе у праведнијем и рационаланијем правцу“, рекао је Си по доласку у Москву.

Како су пренеле РИА Новости, председник Кине је казао да намерава да са председником Русије разговара о важним регионалним и међународним темама од заједничког интереса.
„Очекујем да ћу током посете темељно разменити мишљења са председником Владимиром Путином о питањима билатералних односа и важним регионалним и међународним темама од заједничког интереса и изнети план за развој стратешке интеракције и практичне сарадње“, рекао је Си.

Он је уверен да ће његова посета Москви бити плодоносна.

„Уверен сам да ће посета бити плодотворна и дати нови подстицај здравом и стабилном развоју кинеско-руских односа свеобухватног партнерства и стратешке сарадње у новој ери“, рекао је Си.

Развој односа Кине и Русије не само да доноси опипљиве користи народима двеју земаља, вец́ и даје велики допринос светском напретку, изјавио је председник Кине, пренео је ТАС С.

Кинески лидер је рекао да две земље краси дугогодишње пријатељство између њених народа.

„Раст кинеско-руских односа не само да је донео опипљиве користи грађанима наше две земље, вец́ је дао и значајан допринос развоју и напретку света“, нагласио је Си.

Šefovi EU diplomatija o dogovoru za isporuku municije Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.