Почетна > Свет
Свет

Си: Кина одлучна да продуби односе са Јужном Африком

Кина је одлучна у томе да продуби односе са Јужном Африком, изјавио је данас кинески председник Си Ђинпинг у Преторији.
Фото: Танјуг/AP Photo/Themba Hadebe

„Кинеска одлучност да продуби односе пријатељства и сарадње са Јужном Африком неће се променити без обзира на то како се свет мења“, додао је Си, преноси Ројтерс.

Кинески председник налази се у званичној посети Јужној Африци и истовремено присуствује састанку лидера БРИКС-а.

Председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса на заједничкој конференцији за новинаре са кинеским председником истакао је да се Јужна Африка и Кина држе истих ставова о решавању украјинског сукоба.

„Јужна Африка и Кина су изразиле исте ставове по питању подршке решавању руско-украјинског сукоба дипломатијом, политичким дијалогом и преговорима“, рекао је Рамафоса, преноси Риа новости.

Јужноафрички лидер је такође напоменуо да он, заједно са кинеским колегом, очекује релевантне разговоре о укључивању нових чланица у блок са другим лидерима БРИКС-а током самита.

Јужноафричко Министарство спољних послова је раније саопштило да су 23 земље званично поднеле захтев за придруживање БРИКС-у, а један број држава је изразио интересовање на незваничном нивоу. Јужна Африка је на самит позвала укупно 67 земаља „глобалног југа“ и Африке.

БРИКС уједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, али је недавно најмање 19 држава изразило жељу да се придружи економском блоку, укључујући Аргентину, Иран, Алжир, Тунис, Турску, Саудијску Арабију, Египат.

БРИКС је за ове земље алтернатива глобалним организацијама за које сматрају да их контролише Запад, а надају се да ће им чланство донети бенефите као што су инвестиције и раст трговине.

Јужна Африка је раније ове године преузела председавање БРИКС-ом од Кине до краја 2023. године.

Самит БРИКС-а одржава се у Јужној Африци од 22. до 24. августа. Русију на састанцима представља министар спољних послова Сергеј Лавров, а руски председник Владимир Путин ће учествовати путем видео линка.

Afrička unija suspendovala Niger zbog vojnog puča

Преузмите андроид апликацију.