Почетна > Свет
Свет

Си: Активно ћемо се супротстављати сецесионистичким активностима на Тајвану

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је данас, на затварању првог заседања 14. Свекинеског народног конгреса, да ће се Пекинг стално залагати за поновно уједињење са Тајваном, али и да ће се активно супротстављати сецесионистишким активностима.
Фото: Танјуг

„Требало би да се активно противимо спољним силама и сецесиоништичким активностима које су усмерене ка тајванској независности. Морамо непоколебљиво напредовати у циљу националног подмлађивања и поновног уједињења“, рекао је Си, преноси „Гардијан“.

Си, који раније није одбацивао могућност употребе силе, нагласио је да је потребно „промовисати мирољубив развој односа у Тајванском мореузу“.

Кинески лидер је истакао да је Кини потребна сигурност како би се развијала и да мора да модернизује војску како би од ње направила „велики челични зид“, наводи Ројтерс.

У првом говору откако је и формално изабран за председника, трећи пут заредом, Си је позвао Кину да ојача националну безбедност.

„Сигурност је темељ развоја, стабилност је предуслов
просперитета“, рекао је Си на затварању годишње седнице парламента.

Он је, такође, затражио да се уложи напор да се изгради велика, модерна социјалистичка земља.

„Од данашњег дана до средине 21. века, главни задатак КПК и кинеског народа биће да изграде Кину у велику, модерну социјалистичку земљу у сваком погледу“, рекао је Си, пренео је Кинески међународни радио.

Си је навео да треба више да се ради на изградњи самопоуздања и коришћења науке и технологије.

„Треба промовисати индустријску трансформацију и модернизацију, унапредити урбално-рурални и регионални развој и подстићи социјални, економски просперитет. На прво место се мора ставити народ, на нашем путу претварања Кине у велику, модерну социјалистичку земљу“, поручио је кинески председник.

Нагласио је потребу да се у потпуности, верно и одлучно спроводи политика „једна земља, два система“, према којој народ Хонгконга управља Хонгконгом и народ Макаа Макаом, уз висок степен аутономије.

На конгресу је говорио и премијер државног већа Кине Ли Ћијанг, који се дотакао односа Пекинга и Вашингтона.

Он је рекао да су економије Кине и САД међусобно повезане и да стога те две земље треба „једноставно да сарађују“.

„Приметио сам да појединци у САД претходних година распирију идеје о пооштравању веза са Кином. Понекад, та тема добије превише пажње у медијима. А онда, нисам сигуран колико људи би стварно профитирало од тога“, додао је Ли, преноси ТАСС.

Он је истакао да су економије две земље испреплетане до те мере да је прошле године забележена рекордна трговинска размена у износу од 760 милијарди долара.

„Све то указује да Кина и САД могу и треба да сарађују. Затварања и притисак неће добро донети никоме“, поручио је Ли.

Nikaragva suspendovala diplomatske odnose sa Vatikanom

Преузмите андроид апликацију.