Почетна > Нови Сад
Нови Сад Урбани Нови Сад

„Shira Ufila“ & Кајхан Калор и Ердал Ерзинџан у Позоришту младих у склопу „Pocket Globe“ фестивала

Наступ мултиетничког домаћег састава Shira Ufila и источњачких виртоуза Кајхана Калора и Ердала Ерзинџана биће одржан у оквиру Pocket Globe фестивала, у суботу, 12. новембра у 20 часова у Позоришту младих.
Фото: Промо
Групу  Shira utfila  је 2000. године основао Стефан Саблић – певач, свирач уда и кануна, аранжер, композитор, позоришни редитељ и кантор.

Стефанова разнолика интересовања, као и усавршавања у Србији и Израелу, допринели су и омогућили му да темељно и систематично приступи сефардској музичкој традицији, као и општем јеврејском наслеђу и традицији других народа који су у минулим вековима делили историјске, географске и културне пределе Балкана, Медитерана и Блиског истока.

Shira utfilaстраствено спаја своје знање о класичним традицијама и преданост њиховом очувању са добрим осећајем за импровизацију и фузију.

Њихов специфичан звук доноси модеран приступ историјском наслеђу. Поред Стефана, бенд чине:  Бранислава Подрумац (вокал),  Александар Јовановић Шљука (клавир), Филип Крумес (виолина), Синан Аћифовић (кларинет), Срђан Ђорђевић (контрабас) и Горан Милошевић (удараљке).

Овај концерт нам доноси музицирање двојице виртуоза, прожето традиционалним звуцима култура из којих они потичу – Персије (Иран) и Анадолије (Турска).

Класичне музичке традиције Персије и османске Турске имају много тога заједничког. Деле древни модални систем познат као макам (маqам), као и импровизацију, која игра кључну улогу у извођењу. Музика коју ови музичари изводе – Кајхан Калор на кеменчеу (тип лире) и Ердал Ерзинџан на баглами (врста тамбуре) – има корене у дубокој прошлости, али је и сасвим модерна. Доминантно је инструментална, што представља одступање од традиције обеју култура у којима је певач водећа личност.

Настоји да слушаоца уведе у своје царство налик трансу, преплићући екстатичне ритмове са раскошним мелодијским фразама.

Кајхан и Ердал често сарађују, а досад су објавили један заједнички албум: The Wind (ECM, 2006.). Концерт на фестивалу Pocket Globе  представља њихов премијерни наступ у Србији.

Концерт ће бити одржан у оквиру првог World Music Festivala Pocket Globe  који доноси шест изванредних концерата у Новом Саду (Новосадска синагога / Позориште младих), од 10. до 12. новембра.

У оквиру концертног програма наступиће уметници из Србије, Босне и Херцеговине, Словеније, Марока, Француске, Турске, Кипра и Ирана.

Novosađani, ovaj vikend nam uživaju sva čula „Fenseraj ukusa“ je u gradu! (12. i 13. novembar)

Преузмите андроид апликацију.