Почетна > Бизнис
Бизнис

Сезонски рад у легалним токовима – али скуп

До само пре три године око 75.000 сезонаца у пољопривреди радило је без било каквог социјалног и здравственог осигурања. Захваљујући порталу „Сезонски радници“, данас је ангажовано преко 60.000 осигураних радника у аграру.
Фото: РТВ

Међутим воћари у Војводини који се баве производњом трешања и вишања кажу да је радна снага скупа али и да је нема довољно, па се стога опредељују за машинско брање воћа.

Берба вишања на плантажама у Бешкој обавља се машински. Раније су у берби користили радну снагу која је једва покривала цену вишње по хектару

Компанија Матијевић у Футогу има засад вишње на 250 хектара. Напомињу да се машинска берба исплати јер се тако дневно обере 2,5 хектара тог воћа, док би за ручну бербу било потребно 500 радника.

Роберт немеш из Кикинде је произвођач трешње и користи сезонске раднике у берби додајући да је највећи трошак у производњи тог воћа управо радна снага.

Према извештајима са портала „Сезонски радници“ најзаступљенији послови у пољопривреди где су ангажовани сезонци су припрема земљишта, садња, сетва и жетва.

Stelantis kupio udeo u australijskom proizvođaču litijuma

Преузмите андроид апликацију.