Почетна > Свет
Свет

Северна Кореја одлучила да протера америчког војника Трависа Кинга

Северна Кореја је одлучила да протера америчког војника Тревиса Кинга, за кога је раније саопштено да је признао
да је илегално ушао у ту земљу, пренела је данас севернокорејска државна агенција КЦНА.
Фото: Танјуг/(AP Photo/Ahn Young-joon

У завршном извештају истраге о Кинговом илегалном уласку у Северну Кореју у јулу ове године, наводи се да је Кинг рекао да је био огорчен због нехуманог поступања и расне дискриминације у редовима америчке војске, преноси Ројтерс.

„Тревис Кинг је признао да је одлучио да дође у Северну Кореју јер се лоше осећао због нељудског малтретирања и расне дискриминације у америчкој војсци“, изјавио је раније званичник Пјонгјанга за Корејску централну новинску агенцију.

У извештају севернокорејске државне новинске агенције не прецизира се где ће Кинг бити прогнан, иако је Северна Кореја раније, у својим почетним истражним радњама, констатовала да је Кинг желео уточиште искључиво у Северној Кореји.

Пре него што је прешао севернокорејску границу, Кинг је одслужио два месеца у затвору у Јужној Кореји због оптужби за напад, а пуштен је 10. јула.

Након тога је требало да одлети у САД како би се суочио са дисциплинским поступком, али је успео да побегне са аеродрома.

Кинг је специјалиста за извиђање који је био у војсци од јануара 2021. године, а у Јужну Кореју је дошао у оквиру ротације америчких трупа.

Nemačka pozdravila odluku Švajcarske o ponovnoj prodaji tenkova Leopard II

Преузмите андроид апликацију.