Професор Миладин Шеварлић изјавио је данас да је скочила цена шећера, као и да су у Србији прозвођачи зависни од прерађивача, што у Европи није случај.
Фјучерси на сирови шећер су последњих дана порасли на око 50 евроценти по килограму и достигли 11-годишњи максимум. Предвиђа се да ће цена шећера и даље расти у случају лошег времена, који утиче на производњу те намирнице.
Шеварлић је рекао да је у Европи шећер дефицитаран и да се недостајуће количине увозе од јефтинијег шећера и шећерне трске. Који је другог квалитета у односу на шећер из шећерне репе.
Такође, каже да је цена шећера у Србији скочила јер је ограничени монопол на тржишту шећера у Србији. Четири произвођача из две компаније, које између себе праве договоре о наступу на тржишту.
Шеварлић напомиње да је шећерна репа „краљица“ ратарских култура. Која тражи плодна земљишта и велике површине да би трошкови производње по јединици површине били мањи, а приноси већи.
Каже да за разлику од Србије, где су произвођачи зависни од прерађивача, у Европи су сви произвођачи и сувласници прерађивачких капацитета, па чак и трговинске мреже за пољопривредно прехрамбене производе.
Dizel jeftiniji dva dinara – 185, benzin jeftiniji tri dinara – 178 dinara
Преузмите андроид апликацију.