Ако сте размишљали да промените исхрану и припремите тело за сезону годишњих одмора, сада је право време за то. Проверите шта може да се догоди у вашем организму ако избаците сир из исхране.
Много људи обожава да једе сир – у сендвичима, на пици, у комбинацијама са различитим врстама воћа, маслиновим уљем, зачинима и поврћем, ова намирница пружа широк спектар примена у исхрани. Међутим, шта ће се десити уколико одлучите да престанете да га једете.
Превелика конзумација сира може да доведе и до неких нежељених здравствених последица. За почетак, многе врсте сира су препуне калорија, масти и натријума, што може негативно да утиче на ваше физичко здравље.
Неки су сиреви богати тирамином, који је познати окидач за мигрене и главобоље.
Премда су истраживања која повезују унос сира са хроничним болестима недоследна, свакако је важно бити на опрезу са количинама које се конзумирају, поготово ако понекад уочавате неке симптоме којима не знате узрок
Ево шта ће се десити у вашем телу ако престанете да једете сир:
Бољи тонус и текстура коже
„Редукција уноса сира и млечних производа може имати позитиван учинак на тонус и текстуру ваше коже.
Млечни производи се повезују са већом производњом масноће на кожи, стога конзумација сира може узроковати избијање бубуљица или зачепљивање пора“, каже др Миа Белингер, специјалистица интерне медицине.
Мање главобоља и мигрена
Ако с времена на време патите од мигрена, исхрана богата сиром и млечним производима може бити кривац за то. „Смањење конзумације сира може смањити главобоље и мигрене узроковане учинцима тирамина који се налази у сиру“, објашњава Белингер.
Можда ћете смршати
Конзумирање већих количина сира такође може негативно да утиче на ваш циљ да смршате. На пример, једна порција чедара од 100 грама може садржати до 33 грама масти чинећи га једним од калоричнијих врста сира из широке примене.
Мањи ризик од рака
Смањењем унова сира смањује се и количина казеина коју уносите, протеина који се налази у млеку и који може бити повезан са неким здравственим проблемима.
„Показало се да казеин повећава стопе раста тумора за одређене врсте, као што је рак простате и потенцијално рак дојке“, верује др Дана Елис Хуннес, виша дијететичар у медицинском центру UCLA.
Мањи ризик од појава упалних процеса у телу
Дијететичар Бес Бергер истиче да сир и млечни производи садрже пуно адитива, конзерванса и хормона који могу узроковати упале у телу.
„Нажалост, квалитет млечних производа данас је знатно лошија те су они модификованији у односу на пре двадесет година – то утиче на здравље, што поготово примећујем код жена“, каже Бергер.
Можда ћете бити мање надути
„Млечни производи могу узроковати желудачне сметње и надутост због недостатка адекватних ензима за разградњу млечног шећера или због појаве алергије“, каже дијететичарка Триста Бест.
„Неким људима недостаје потребна количина лактазе у телу, ензима који вари лакторзу, а та појава се често класификује као нетолеранција на лактозу“, додаје Бест. У том случају, добра опција су билне замене за сир.
Преузмите андроид апликацију.