Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шест разлога због којих би требало да одете у сауну након тренинга

Бег у затворен врели простор, барем једном недељно, на кратко време даје нам потребну дозу здравља.
Фото: Pixabay/nkaminetskyy

Сауна заиста чини да се осећамо добро. Она има бројне предности за тело и психу. Између осталог утиче на кожу и расположење.

Људи користе сауну из различитих разлога. У Финској и другим скандинавским земљама сауна има културолошки значајну улогу. У САД-у није неуобичајено да се запослени неких компанија у њима повезују током „happy hour„- а, а многи их имају и у својим домовима.

Ако вам је непријатно да користите сауну јер не волите да се скидате, лекарка Мелани Келер за „Мen’s Health“ каже:

– Моја препорука је чак да будете потпуно обучени кад користите сауну како би одећа могла да упије зној. А одећу скините пре туширања, након коришћења сауне.

Сви који тек почињу да користе сауну, за почетак би требало да је посјећују неколико пута недељно у трајању од 10 до 15 минута. Дијететичарка Саманта Мекини саветује да постепено повећавате дужину својих сесија.

Сауна је посебно корисна након тренинга из више разлога

Фото: Pixabay/Anniepan
Помаже у очувању мишићне масе

Не само да вам коришћење сауне може разбистрити ум већ би вам потенцијално могло помоћи да брже постигнете своје фитнес циљеве, каже Саманта. Једно недавно истраживање показало је да коришћење сауне може помоћи у очувању мишићне масе, као и у заштити од упале.

Јача здравље срца

Сауна такође може повећати кардиоваскуларну издржљивост јер временом може смањити број откуцаја срца у мировању.

Подстиче губитак воде

Иако након тренинга и боравка у сауни можете уочити губитак килограма, реч је о тежини воде те сама сауна није алат за мршављење. Саманта препоручује коришћење сауне оним данима кад не тренирате или након тренинга снаге. Само пазите на одговарајућу хидрацију.

Побољшава снагу коже

Коришћење сауне такође може бити невероватно за вашу кожу иако специфичности могу зависити од типа коже. Топлина сауне може вам помоћи да лакше уклоните суве ћелије коже, а знојење може довести до боље циркулације и појачане производње колагена.

Чисти поре

Знојење помаже и у чишћењу пора, а то значи да се ваша кожа може чинити чишћом након коришћења сауне.

Али ако имате кожно стање попут екцема или псоријазе, стручњаци упозоравају да сауна може погоршати ситуацију. Разговарајте са својим дерматологом пре коришћења сауне и престаните ако приметите осип или кожна обољења. Будући да су сауне влажне, могу бити плодно тло за бактерије и буђ, што може узроковати реакције на кожи.

Помаже да се опустите

Многи људи воле да иду у сауну увече јер им је то идеалан начин опуштања након напорног дана. Без обзира на то када идете у сауну, кључно је бити хидриран и суздржати се од конзумирања алкохола пре коришћења сауне.

Šta je vašem telu potrebno pre i nakon treninga, a šta da izbegavate

 

Преузмите андроид апликацију.