Почетна > Србија
Србија

Сертификати истичу, четврта доза још на чекању

Стручни комитет за имунизацију још није донео одлуку о увођењу четврте, бустер, дозе вакцине против ковида-19 у Србији јер су чланови овог тела закључили да у овом моменту нема довољно доказа о користи од примене још једног цепива.
Фото: Unsplash/Mat Napo

На састанку који је одржан прекјуче лекари су дискутовали о приоритетним групама за које би могла да буде препоручена четврта доза. Предложено је да се, када се буде доносила дефинитивна одлука, још једном анализира садашњи став – да поново буду вакцинисане особе с примарним и секундарним имунодефицијенцијама које су примиле само две дозе цепива, особе старије од 60 година и запослени у здравственим установама.

Када ће коначна одлука о томе бити донета за сада се не зна, али ће то свакако морати да буде у најскоријем периоду јер по садашњим правилима особама које су вакцинисане с три дозе зелени сертификат важи 210 дана. Тај период важења сертификата ускоро истиче људима који су летос вакцинисани трећом дозом.

У неким земљама имунизација четвртом дозом увелико траје. Министарство здравља Израела препоручило је да влада обезбеди четврту дозу за све пунолетне Израелце, под условом да су примили трећу дозу или се опоравили од ковида-19. Одлука је донета пошто је министарство саопштило да четврта доза, односно друга бустер доза вакцине, штити шездесетогодишњаке и остале старије грађане три пута ефикасније ако је реч о тешкој болести и два пута више када се ради о инфицирању омикроном. Четврта доза се може примити најраније четири месеца после треће.

Прелиминарни резултати студије Медицинског центра Шеба показали су да иако четврта доза повећава ниво антитела у крви, не изгледа да може да заштити у високој мери од омикрона.

Od utorka podnošenje zahteva za upis prvaka

 

Преузмите андроид апликацију.