Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Серoтонин дијета је нови хит у мршављењу: Скида киле и поправља расположење

Неуротрансмитер који се досада најчешће повезивао са добрим расположењем- што јесте оправдано, има утицај и на мршављење и генерално на исхрану па томе треба посветити пажњу.
Фото: Pexels/Tenerife photographer

Неуротрансмитер и хормон серотонин јесте хемикалија која се углавном производи у дигестивном тракту и врши важну улогу у функционисању наших ћелија због чега утиче на бројне телесне функције, од апетита до психичког стања, пише „Psychology today“.

Треба поменути и да делује на квалитет сна и на – што ће многи закључити, добро варење. Користи од серотонина су бројне. Међутим, не производи сваки организам оптималне количине овог хормона. Један од разлога зашто људи имају различите нивое серотонина јесу и наши гени.

„Псyцхологy тодаy“ истиче да су гени попут упустава која „говоре“ нашем телу који делови протеина су му потребни за што боље функционисање. Зато су особе са „упуствима за серотнин“ мање склоне бројним здравственим проблемима међу којима је и депресија.

Дакле, код појединих људи се производи мање протеина повезаних са серотонином.

Важно је да разлике у производњи серотонина могу да доведу до екстремног повећања или смањења серотонина што даље има ефекта на варење, појаву стреса, анксиозности…

А битно је и то да поред генетике на ниво овог хормона утиче и наше окружење односно понашање, тачније исхрана, довољно сати сна, вежбање или излагање сунчевој светлости.

Шта је то серотонин дијета?
Фото: Pexels/Alexander Mils

Храна има индиректан утицај на ниво хормона среће тачније преко триптофана, амино киселине која се претвара у серотонин. У којим намирницама има ове киселине?

На тој листи су пилетина, ћуретина и риба богате протеинама, али и орашасти плодови, овсене пахуљице, јаја и соја.

Триптофана има и у чоколади и семенкама сусама, бундеве и сунцокрета, па серотинску дијету заправо чини јеловник састављен од поменутих намирница.

На пример, можете доручковати овсене пахуљице преливене млеком са комадићима ораха или омлет, за ручак може да вам послужи сендвич са ћуретином или специјалитет од рибе, а као вечера лаганији оброк од исте врсте меса.

Треба имати на уму да се серотинска дијета примењује уз препоруку лекара јер се тако узима у обзир здравствено стање појединца.

Серотонин и поремећаји у исхрани

Хормон среће тачније његов недостатак у организму повезан је са одређеним поремећајима у исхрани, попут преједања и булимије. Када нема довољно овог хормона, јавља се осећај депресије, имплусивност и потешкоће у препознавању осећаја ситости што затим проузрокује наведене проблеме.

Smanjite bore i ubrzajte metabolizam: Laneno seme u služni zdravlja i lepote

Преузмите андроид апликацију.