Почетна > Свет
Свет

Сенат усвојио закон о потрошњи вредан 1.700 милијарди долара

Сенат САД је данас усвојио закон о потрошњи који ће омогућити финансирање владиних институција и агенција до септембра 2023. године.
сенат
Фото: Танјуг/AP/J. Scott Applewhite

Свеобухватни пакет потрошње вредан је 1.700 милијарди долара, од чега је око 45 милијарди намењено за војну и економску помоћ Украјини, пренео је Глас Америке.

Након вишедневних преговора, сенатори су закон усвојили двостраначком подршком са 68 гласова „за“ и 29 гласова „против“.

Они су, такође, гласали и о 15 углавном страначких амандмана у односу на оригинални предлог, који углавном нису усвојени, пошто је за то потребно 60 од 100 могућих гласова – већина коју немају ни републиканци ни демократе.

„Требало је мало времена, али вредело је“, рекао је лидер демократа у Сенату Чак Шумер најављујући гласање.

Закон је подржао и лидер републиканаца у Сенату Мич Меконел који је навео да је разлог за то повећање од готово 10 одсто у потрошњи за војску.

Такав став не подржавају многи републиканци, посебно из Представничког дома, наводећи као разлог недовољно времена за проучавање тако великог закона пре потенцијалног затварања владе и Божића.

Наредни корак пре него закон оде на потписивање председнику САД Џозефу Бајдену је гласање управо у Представничком дому.

Очекује се да ће закон у том дому Конгреса бити брзо усвојен пошто демократе имају тесну већину.

Бајден мора да потпише закон сутра пре поноћи како би се избегла делимична обустава рада владе.

Предлог закона који се састоји од 4.155 страница укључује око 772,5 милијарди долара за дискреционе програме који се не односе на одбрану и 858 милијарди долара за финансирање одбране.

Законодавци су у протеклим седмицама радили на томе да у велики пакет укључе што више приоритета, имајући у виду да у јануару почиње мандат члановима Конгреса изабраним на новембарским изборима, те да ће већину у Представничком дому преузети Републиканци.

SAD izdvojile više od 454 miliona dolara za borbu protiv ruskog uticaja na Balkanu

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке