Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Семинар о усменом изражавању за запослене у основним школама

У Oсновној школи „Светозар Марковић Тоза“ одржава се дводневни стручни семинар „Проговори да видим ко си“ који има за циљ развој компетенција запослених у основним школама.
Фото: Град Нови Сад

Семинар реализује Удружење „Изражајност“ у оквиру националног пројекта „Негујмо српски језик“, а учитељима и професорима из новосадских школа, на тему дикције, вербалне и невербалне комуникације говорили су комуниколог Слободан Роксандић, глумци Милан Босиљчић и Марко Миловановић и универзитетски професор технике гласа др Агота Виткаи Кучера.

Семинару је присуствовала и чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић која је истакла да Град препознаје значај таквог усавршавања запослених у школама и да је определио средства како би пројектом била обухваћенa и 300 ученика основних и средњих школа са територије Новог Сада.

Фото: Град Нови Сад

 

„Желели смо да у овај пројекат укључимо и децу јер онa, у највећој мери, у комуникацији користе пречице и не обраћају много пажње на правилно изражавање и културу говора. Буџет за образовање у Новом Саду износи шест милијарди динара, субвенционишемо боравак деце у вртићима, завршили смо вртић у Ораховој улици, а ускоро завршавамо и Исидорину гимназију, затим школу „Иван Гундулић“, Музичко-балетску школу и крећемо са реконструкцијама ОШ „Васа Стајић“ и Средње медицинске школе. Поред тога ми улажемо и у професионална усавршавања професора и деце како би квалитет образовања у нашем граду био на високом нивоу“, изјавила је Дина Вучинић.

Фото: Град Нови Сад

Оснивач Удружења „Изражајност“ из Београда, глумац Милан Босиљчић објаснио је да ће 40 радионица, од по четири сата, за новосадске ђаке бити одржане до краја године.

„Наша идеја је да подигнемо културу говора на виши ниво. Сви смо свесни да је у данашње време она запостављена, деца све мање користе речи српског порекла, а писана комуникација се примењује у говору. Према подацима Матице српске наш језик има преко пола милиона речи а статистика показује да у комуникацији користимо у просеку две хиљаде речи. Ми подстичемо младе да пронађемо адекватну замену за енглеске речи и да их у свакодневној комуникацији што више користимо. Такође желимо да усвоје вештине да сутра и на тржишту рада и животу уопште знају да се лепо и јасно изразе и комуницирају.  Око 300 новосадских школараца ће проћи кроз обуку и добити јасне смернице како да унапређују своју културу говора што ће, надам се, допринети покретању свести како је правилно изражавање важно за наш живот“, истакао је Милан Босиљчић.


U toku su radovi na železničkoj stanici u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.