Многи лекари упозоравају да семенке лубенице нису добре за здравље, посебно ако сте склони гастроинтестиналним тегобама.
Наравно, неће вам никнути „лубеница у стомаку“, како су нас упозоравале наше баке, али могу изазвати надимање, бол, па чак и дијареју.
Ако случајно прогутате семе лубенице, неће се догодити ништа лоше. Не акумулирају се у организму, већ их природно избацујемо.
Беле семенке су меке и лакше се гутају, док је црно тешко жвакати, па их многи радије уклањају из тог разлога.
Међутим, с обзиром на то да су богате хранљивим материјама, посебно омега-3 масним киселинама, калијумом и магнезијумом, препоручује се да их једете печене.
Оперите и осушите семе. Када се потпуно осуше, покапајте их са мало маслиновог уља и равномерно распоредите по плеху. Посолите их, па пеците у рерни загрејаној на 160 степени 10 до 15 минута.
Слободно се поиграјте зачинима попут какаа, цимета или прстохвата шећера.
Међутим, пацијенти са гастроинтестиналним проблемима треба да буду опрезни. Семе лубенице може изазвати надимање, бол, па чак и дијареју.
Преузмите андроид апликацију.