Почетна > Србија
Србија

Селаковић: Важна даља подршка Грчке територијалном интегритету

Србији је веома важно да Грчка настави да доследно подржава наш територијални интегритет и суверенитет и нашу политику борбе за очување мира и стабилности у региону, рекао је данас министар спољних послова Никола Селаковић у разговору са министром спољних послова Грчке Никосом Дендијасом у Београду.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Селаковић је изразио захвалност министру Дендијасу и Грчкој на потврђеној подршци по питању Косова и Метохије и поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Селаковић је саговорника детаљно информисао о ситуацији на Косову и Метохији и настојањима Приштине да дестабилизује ситуацију на терену кроз систематску кампању застрашивања српског народа, саопштило је Министарство спољних послова.

Београд је, за разлику од Приштине, како је нагласио шеф српске дипломатије, опредељен за дијалог и решавање свих отворених питања политичким и мирољубивим средствима.

Таква политика се, између осталог, рефлектује и кроз иницијативу „Отворени Балкан“, као процес који за циљ има економски развој и боље политичке односе у региону, рекао је Селаковић.

Министри су разговарали и о енергетској ситуацији, регионалним и геополитичким темама, а Селаковић је истакао да је важно уложити напоре да се избегне свака ескалација у подручју Источног Медитерана и да се мора инсистирати на поштовању међународног права и резолуција Савета безбедности УН на којима почива мир у том региону.

Србија, према његовим речима, доследно подржава територијални интегритет Грчке на копну и мору.

Селаковић је истакао да су односи стратешког партнерства две земље засновани на чврстом пријатељству, историјски потврђеној блискости и солидарности два народа, те снажним културним и цивилизацијским везама.

Саговорници су изразили жељу за наставак продубљивања односа, кроз редовне сусрете на високом и највишем нивоу и разне видове билатералних консултација, али и трилатералне формате који укључују Републику Кипар и Северну Македонију, саопштено је из Министарства спољних послова.

Селаковић је додао да очекује да, упоредо са растом обима робне размене између две земље, буде повећано и интересовање грчких компанија за инвестирање у Србији.

Počinje 110. sezona Bečke koncertne dvorane

Преузмите андроид апликацију.