Почетна > Србија
Србија

Селаковић: УН за Србију најважнија међународна организација

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да су Уједињене нације за Србију апсолутно најважнија међународна организација због заштите наших виталних државних и националних интереса и борбе за решавање приоритетног националног и државног питања наше земље, а то је питање Косова и Метохије.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Министар Селаковић је у Њујорку за Телевизију Пинк рекао да је због тога значај који ми придајемо Уједињеним нацијама апсолутно приоритетан за нас, саопштило је Министарство спољних послова.

Шеф српске дипломатије је навео да је позиција Србије у Уједињеним нацијама комплексна већ последње три деценије, да су УН у ствари државе које чине ту организацију и да са сваком од тих држава морамо да одржавамо добре односе и да их унапређујемо и јачамо.

„Уосталом, и наша политика на плану повлачења признања једнострано проглашене независности тзв. Косова од стране одређених држава показује колико се грчевито боримо за заштиту наших интереса и наставићемо тако да се боримо“, рекао је министар Селаковић.

Како је нагласио, јуче је у Њујорку имао састанке са 20 министара спољних послова, док је прошле године имао укупно 27 министарских сусрета за пет дана, као и да је председник Александар Вучић буквално претрпан захтевима за састанке у овим данима заседања Генералне скупштине УН.

То, како је додао, говори о угледу и о поштовању које председник Вучић и Србија уживају.

„Данас очекујем такође велики број сусрета, то је добро за Србију за промоцију наших интереса. Ми смо земља која има наслеђене, деценијски таложене велике, озбиљне проблеме, проблем територијалног интегритета и суверенитета о коме ми говоримо дуже од две деценије, а тек сада се разбудио и један део света се сад сетио колико је то важан принцип“, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је навео да је прошле године Генерална скупштина УН функционисала у хибридном формату, да велики број колега тада није био присутан у Њујорку, а да је данас буквално представљена свака држава.

„Наш задатак, као српске дипломатије, јесте да се озбиљно бавимо промоцијом наших интереса, њиховом афирмацијом, заштитом, јачањем наших односа са традиционално пријатељским државама, успостављањем нових партнерских и пријатељских односа са оним државама са којима та комуникација није постојала деценијама, а има таквих заиста. Јуче сам се срео са министрима са којима се српски министри спољних послова нису видели буквално 25-30 година“, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је нагласио да је управо у томе суштина да на маргинама Генералне скупштине УН имате прилику да остварите такве контакте, који се касније операционализују кроз билатералне и радне посете, постизање узајамно корисних договора и пословних веза између земаља.

„То је оно што данас јача билатералне међународне односе. Крајем 20. века, а нарочито почетком 21. века, економски односи и економска дипломатија постали су основа јачања политичких односа држава“, рекао је министар.

Шеф српске дипломатије је навео да је у плану јуче имао да одржи девет састанака, а да је уместо девет имао 20 сусрета.

„Укупно је било планирано да имам 47 састанака са министрима спољних послова током пет дана. Потрудићемо да та бројка буде што је могуће већа“, рекао је министар Селаковић.

Brnabić demantovala vest o poskupljenju struje na 120 evra

Преузмите андроид апликацију.