Почетна > Србија
Србија

Селаковић: У Хрватској у току брутална кампања против Вучића

Министар спољних послова Никола Селаковић каже да је у Хрватској у току отворена и брутална политичка и медијска кампања против председника Србије Александра Вучића због тога што је заузео једину могућу позицију када је реч о злочинима почињеним над припадницима српског народа.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

То је, напомиње, пре свега универзална позиција са које бранимо хуманост, односно европске и хришћанске вредности, па тек онда и српска позиција.

„У односу према недвосмисленом злочину какав је био напад хрватске авијације на српске цивиле на Петровачкој цести не би смело да буде српске или хрватске визуре или било какве политичке острашћености и калкулисања, а учиниоци морају да, у име онога што би требало да буду и српске и хрватске вредности, буду процесуирани и кажњени ако њихова кривица буде доказана“, каже Селаковић коментаришући реакцију хрватске државе,јавности и медија то што је српско тужилаштво подигло оптужницу против четири висока официра хрватске војске за ратне злочине над Србима у „Олуји“.

Забрињава, каже Селаковић, што поједини утицајни политичари у Хрватској не чине напоре да у своме друштву створе здрав и хуман однос према ратним злочинима и страдању недужних, јер не схватају да устајање у одбрану ратних злочинаца, које им можда може донети краткорочну политичку добит, дугорочно није у интересу друштва.

Још је озбиљнија апологија злочина у коју се упустила Хрватска академија знаности и уметности називајући један од најмонструознијих и најмасовнијих злочина у Другом светском рату „јасеновачким митом“, каже Селаковић.

Он поручује да кад хрватска политичка и културно-интелектуална елита негира или релативизује злочине које су мање или веће групе појединаца починиле у ратовима, поставља се питање како је могуће наредне генерације грађана Хрватске оспособити да нове односе са Србијом и њеним грађанима граде неоптерећени баластом злочина за које не сносе никакву одговорност.

„Поставља се и питање како је могуће да је Европска унија примила као пуноправну чланицу земљу у којој утицајни делови друштвене и политичке елите не исказују елементарну пристојност у односу према тешким и несумњивим злоделима“, каже Селаковић.

Уз напомену да Србија и њен председник очигледно не деле вредности са таквом хрватском елитом, Селаковић поручује: „Инсистираћемо у наставку процеса европских интеграција на томе да нам буде јасно објашњено да ли негација злочина јесте европска вредност, а ако јесте, јасно ћемо саопштити да то није и никада неће бити наша вредност“.

Selaković čestitao Sijartu ponovni izbor za šefa diplomatije

 

Преузмите андроид апликацију.