Почетна > Србија
Србија

Селаковић са Жиофреом о подршци ЕУ унапређењу система социјалне заштите

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић разговарао је данас са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом о подршци коју ЕУ пружа унапређењу система социјалне заштите и приступу запошљавања у Србији, као и о будућим заједничким пројектима у тој области.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Селаковић и Жиофре су се осврнули на резултате остварене у оквиру пројекта „Не остављајући никога иза себе“. Који је део програма Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији (EU SHAI). Реализованог у 19 градова и општина, за који је ЕУ издвојила 27 милиона евра.

Они су истакли да је тај пројекат од велике важности, јер не само да обезбеђује трајна стамбена решења за социјално угрожене групе. Већ им пружа и прилику за пуну укљученост у друштво.

Селаковић је рекао да је врло значајно да се тим људима поред места где ће да живе, обезбеди и запослење. Како би у потпуности били укључени у друштвену заједницу.

Он је истакао да социјално предузетништво управо за циљ има запошљавање рањивих категорија друштва (жртве породичног насиља и трговине људима, Роми, особе са инвалидитетом, старији од 50 година итд). Иако постоји добра законска основа, још увек је мали број оваквих предузећа, која су основана у Србији.

Селаковић је додао да имајући у виду да ЕУ снажно подржава социјалну инклузију. Да би од великог значаја била и подршка када је у питању јачање система социјалног предузетништва.

Селаковић и Жиофре су разговарали и о програму Гаранција за младе, који ће се, према речима шефа Делегације, пилотирати у Србији уз подршку Европске уније.

Vučić: Saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde SAD važna osnova za mir u regionu

 

Преузмите андроид апликацију.