Почетна > Србија
Србија

Селаковић присуствовао инаугурацији председника Колумбије

Министар спољних послова Никола Селаковић, у својству специјалног изасланика председника Србије, присуствовао је у Боготи инаугурацији новог председника Колумбије Густава Франсиска Петра Уреге.
Фото: Министарство Спољних Послова

Министар Селаковић новом колумбијском председнику пренео је личне честитке председника Александра Вучића, а он је, како је навео министар, изразио жељу да се што скорије сретне са нашим председником.

Селаковић је подсетио и на јучерашњи веома добар разговор који је имао са министром спољних послова Колумбије Алваром Лејвом Дураном.

Шеф српске дипломатије указао је и да је Колумбија четврта по снази латиноамеричка земља, како по броју становника, тако и по економским параметрима, поручивши да је то земља са којом Србија може да развија бројне потенцијале свеобухватне сарадње, саопштено је из МСП.

Селаковић је истакао да је инаугурација један од најпосећенијих догађаја у овом делу света, наневши да јој присуствују председници Парагваја, Еквадора, Костарике, Доминиканске Републике, али и министри спољних послова других латиноамеричких и карипских земаља.

У том погледу, нагласио је да је ово била прилика и да на маргинама разговара са неколико министара спољних послова, али и другим високим званицницима латиноамеричких држава.

„Боравак у Боготи и инаугурација председника Колумбије били су прилика да са онима који нас подржавају афирмишемо наш став по питању које је за нас од највишег националног и политичког значаја, дакле питању КиМ, али и да оне, који су признавачи, упознамо са нашим аргументима и изразимо спремност за развој сарадње у свим другим областима“, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је разговарао и са министром спољних послова Парагваја Хулијом Сесаром Ариолом.

„Парагвај подржава Србију по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета и наш је доследни сарадник у међународним организацијама“, истакао је Селаковић.

Према речима министра, Србија и Парагвај имају бројне потенцијале за сарадњу, а следеће године наше земље обележавају 140 година успостављања дипломатских односа, те је и позвао парагвајског министра да посети Србију.
Фото: Министарство Спољних Послова

Шеф српске дипломатије имао је, током боравка у Боготи, и састанак са министром спољних послова Бразила Карлосом Албером Франком Франсом.

„Бразил је наш најважнији партнер у Латинској Америци, обим трговинске размене је највећи када су у питањи земље овог делу света, а договорили смо и размену посета економских делегација, као и започињање редовних политичких консултација два министарства спољних послова“, казао је Селаковић.

Посебно је издвојио то што је Бразил 2022/23. године нестална чланица Савета безбедности УН, нагласивши да на седницама о раду УНМИК-а та земља чврсто подржава наше позиције.

Један од саговорника шефа српске дипломатије био је и потпредседник Републике Ел Салвадор Феликс Уљоа, којег је у садржајном разговору замолио да размотри наше позиције и став по питању КиМ.

„То је држава која је веома заинтересована да разија сарадњу са Србијом у области безбедности, спорта и пољопривреде“, издвојио је Селаковић и пренео да је потпредседник Уљоа изразио жељу да у што скоријем периоду посети Србију.

Министар Селаковић наредна два дана боравиће у званичној посети Костарики, где ће се састати са министром спољних послова и бројним званичницима те земље.

Након Костарике, шеф српске дипломатије посету земљама Латинске Америке завршава у Венецуели.

Matić: Lidl pruža značajnu podršku domaćoj ekonomiji

Преузмите андроид апликацију.