Почетна > Србија
Србија

Селаковић: Предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом значајне за друштво

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић изјавио је данас да Влада помагањем предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом и промовисањем такве политике, доприноси личном осећају корисности људи са инвалидитетом, али и да је то за државу јефтиније него да новац дели кроз програме социјалне помоћи.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Селаковић је приликом обиласка предузећа за професионалу рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом “Стил” рекао да су предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом формирана не само ради остваривања пословне добити и ради прављења профита, већ и због вишег циља.

“Основна функција ових предузећа није стицање профита, већ професионална рехабилитација особа са инвалидитетом”, рекао је Селаковић и додао да је за државу много јефтиније да уложи у овакво предузеће, да запосли особе са инвалидитетом, него да тај новац даје за социјалну помоћ, смештај у социјалне установе, али и да запошљавањем тих људи “доприносимо њиховом личном осећају корисности”.

“Као што сте могли да чујете и видите, у питању је предузеће (компанија “Стил”) које послује већ 59. година. Следеће године слави јубиларни 60 рођендан, запошљава укупно 90 људи, од чега дакле готово 80 одсто чине особе са инвалидитетом”, истакао је Селаковић и нагласио да то чини “Стил” из Зрењанина највећим послодавцем особа са инвалидитетом у Србији.

Додаје да у Србији послује укупно 61 предузеће које запошљава особе са инвалидитетом, од којих је већина у приватном власништву, и нагласио да то не значи да таква предузећа немају проблема.

“Од периода пандемије короне ова предузећа, поготово у државном власништву суочена су са озбиљним изазовима и проблемима”, рекао је Селаковић.

Додаје да је данас из тог разлога састанак са руководством “Стила” као и председником Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом (УИПС) и директором компаније “Стил” Александром Бурсићем на коме се разговарало о могућим начинима за решавање проблема.

“Проблем смо идентификовали, а он је у томе што су предузећа из године у годину добијала све мање средстава које су по основу јавних позива расподељивана за набавку некада обнове, а касније само репроматеријала и морамо да видимо шта је наша стратегија и цил”, истакао је Селаковић.

Оценује да су предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом потребна Србији и да она испуњавају вишеструку сврху постојања.

“Република Србија издваја озбиљан новац из буџета, 625 милиона динара, намењених за исплату зарада запосленим особама са инвалидитетом у оваквим предузећима. То је износ, појединачно гледано до 75 одсто зараде са припадајућим доприносима, а максимум до 50 одсто просечне зараде у Србији, док се онај остатак од 50 одсто очекује од самог предузећа, да створи својом пословном политиком, да се тај новац заради”, рекао је Селаковић.

Додаје да је циљ Министарства промоција запошљавања особа са инвалидитетом и упозорио де се једино дефинисањем и обезбеђивањем сигуранног модела по коме оваква предузећа могу да послују, може и промовисати запошљавање тих особа.

“Србија исцрпљује свој постојећи контингент радне снаге, зато је важно да запослимо сваког ко жели да ради. А то јесу и особе са инвалидитетом, којих међу незапосленима има много”, рекао је Селаковић.

Наглашава да међу незапосленим особама са инвалидитетом највише има оних са нижим квалификацијама, нарочито у старосној доби 50 плус.

Директор компаније “Стил” Александар Бурсић, захвалио се Селаковићу на посети и нагласио да је са министром имао јако добре и конструктивне разговоре, и да га је упознао са стањем не само предузећа “Стил”, већ и са свим осталим предузећима у читавој Србији.

“Рекли смо им који су наши проблеми, обишли смо погон, погледали их и донели неке закључке. Надамо се најбољем и да ће оно што смо се договорили у блиској будућности бити остварено”, рекао је Бурсић.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да предузећа попут “Стила” имају и једну посебну функцију.

“Када дате посао особи са инвалидитетом, ви сте га и запослили и олакшали живот њему и његовој породици, али и учинили услугу средини у којој живи”, истакао је Салапура.

Додаје да поред стицања профита и бизниса овде постоји и једна виша функција, а држава је то препознала.

“Верујем да ћемо у наредном периоду заједно са овим предузећем, али и са министарством, направити један искорак када је у питању функционисање овог предузећа и читавог система”, закључио је Салапура.

Slavimo srpski jezik – Srećan Međunarodni dan maternjeg jezika

Преузмите андроид апликацију.