Почетна > Србија
Србија

Селаковић: Постоји шанса за убрзавање европских интеграција Србије

Поруке из Брисела су недвосмислене – враћен је фокус Европске уније на регион западног Балкана и дата је шанса за убрзавање европских интеграција Србије, изјавила је координаторка Националног конвента о Европској унији Бојана Селаковић која је са представницима Конвента боравила у студијској посети Бриселу.
Фото: Милош Миливојевић

„Да ли ћемо ову шансу искористити пре свега зависи од нас. Поред фокуса на усклађивање са заједничком спољном политиком, ЕУ ће бити доследна и у праћењу унутрашњих реформи Србије, посебно у областима демократије и владавине права које морају бити најважнији задатак Владе Србије“, изјавила је Селаковић.

Како је саопшио Национални конвент о ЕУ, представници Радне групе за политичке критеријуме Конвента боравили су крајем маја у студијској посети Бриселу, где су одржали састанке са представницима институција ЕУ и бриселског цивилног друштва.

Тема разговора била је перспектива европских интеграција Србије са фокусом на кључне политичке критеријуме за чланство у Европској унији, укључујући и стање демократских институција, слободу медија, владавину права, безбедност и спољну политику.

Координатор Радне групе Срђан Мајсторовић наводи да је кључна порука саговорника у Бриселу била да су се након почетка рата Русије и Украјине врата ЕУ поново отворила за нове чланице, али да не делује да је овај моменат Србија успела да искористи.

„Нажалост, на више састанака је поновљено да ЕУ не види да је власт у Србији препознала овај историјски тренутак, који неће дуго трајати, што може имати озбиљне последице по наставак динамике приступања Унији“, рекао је Мајсторовић.

Према његовим речима, обе стране у разговорима су се сложиле да се овај вид редовних консултација о питањима у вези припреме Србије за чланство у ЕУ и улоге цивилног друштва у овом процесу настави и убудуће.

Petković:Umesto što mu se pričinjava rulja bolje da opozove specijalce

Преузмите андроид апликацију.