Почетна > Свет
Свет

Нова подршка В4 европској перспективи западног Балкана

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Пољској да је састанак шефова дипломатије Вишеградске групе и земаља западног Балкана био изузетна прилика да се још једном потврди снажна подршка земаља Вишеградске четворке европској перспективи западног Балкана.
Фото: PrtSc/RTV/YouTube

,,Била је то прилика да се још једном да снажна подршка наставку европског пута западног Балкана и да се укаже на потребе наставка реформи наших друштaва и посвећеност европском путу уз сво разумевање препрека и ситуација које су пред нама, а нису се налазиле пред земљама В4 када су приступале ЕУ“, рекао је Селаковић у паузи састанка у Палати Рогалин из 18 века, код Познања, пољске престонице из 10 и 11 века, а коме је присуствовао и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга отворена питања на ЗБ Мирослав Лајчак.

Селаковић је подсетио да, када су Мађарска, Чешка, Словачка и Пољска, које чине В4, преговарале о придруживању, тачно су знале да, када да обаве реформе и испуне обавезе, имају датум уласка у ЕУ.

,,То је оно што ЗБ нема и што Србија нема“, рекао је Селаковић за Тањуг и РТС.

Према речима министра, скуп у Познању био је још једна прилика да се апелује на колеге да њихова подршка буде још чвршћа да се заобиђе оно што нам се у тренутку учинило да постоји на западном Балкану а то је да се подизање билатералних питања користи и служи као препрека настава европском путу.

Била је то, како је додао и прилика да покажемо јединство и да се афирмише оно што је регионално повезивање на првом месту економска сарадња а што Србија кроз политику коју води председник Александар Вучић и иницијативу ,,Мини Шенген“ као и данас, сведочи на сваком кораку и показује колико је важна судбина, не само наша већ и целог региона.

На питање да ли је Лајчак донео неки одговор на инцијативу из нон пејпер документа које је В4 са Аустријом упутила представницима ЕУ, а тиче се јаче подршке региону на путу еворинтеграција, и укључивања ЗБ у одлучивање о будућности ЕУ, министар је подсетио да се у ЕУ одлучује консензусом са свих 27 гласова.

Фото: PrtSc/
PortGdyniaOfficial/YouTube

,,Имали смо прилика да видимо колико то може да додирне Србију, да је заустави или да јој отвори пут“, подсетио је Селаковић и додао да је Србија спремна да учествује у Конференцији о будућности Европе.

,,Спремни смо да учествујемо да дамо допринос у изношењу ставова“, рекао је Селаковић и додао да је чињеница да је Европа, када се расформирао источни блок била једно, када су чланице тог блока кренуле европским путем друго, а данас је трећа.

И то не зависи само од саме Европе али у доброј мери, рекао је министар и додао да би то била прилика да износимо своја мишљења и становишта.

Према његовим речима, за нас је важно да ЕУ интеграције нуде очување мира и стабилности у региону који је од суштинске важности.

,,Србија доприноси миру и стаблности и на сваком кораку даје допринос и наставиће тако. Уверен сам да ће и Брисел бити свестан да не смао симболичним климањем главе и изражавањем вербалне подрске томе, већ и давањем ефективне подршке миру и сабилности, моћи да допринесе, а сигуран сам да би највећи допринос био наставак сигурног европског пута западног Балкана и одговарајуће вредновања онога сто смо урадили на свом европском путу“, рекао је Селаковић.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.