Почетна > Србија
Србија

Селаковић на инагурацији новог председника Колумбије

Министар спољних послова Никола Селаковић ће као специјални изасланик председника републике Србије, присуствовати инаугурацији новог председника Колумбије Густава Франсиска Петра Урегесе 7. августа.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Министар ће претходно посетити Кубу, а након посете поводом инаугурације у Колумбији делегација Министарства спољних послова боравиће у посети Костарики и на крају у посети Венецуели, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Он ће се у оквиру вишедневне званичне посете региону Латинске Америке која је започела данас састати са министрима спољних послова и највишим званичницима Кубе, Колумбије, Костарике и Венецуеле.

Селаковић је у Хавани рекао да је Куба традиционални пријатељ изузетно лојалан и веран партнер Србије у међународним организацијама и форумима, држава која нам пружа чврсту подршку по питању очувања нашег територијалног интегритета и суверенитета и чија се реч у светским оквирима, али и у овом делу света, озбиљно цени и значи.

„Ово је година у којој обележавамо 120. годишњицу дипломатских односа Србије и Кубе, као сећање на време када је наш краљ Александар Обреновић честитао првоизабраном председнику Кубе на његовом избору. Овде смо зато што смо опредељени да и убудуће градимо своје односе са Кубом и да их јачамо на сваки могући начин. Уверен сам да у томе можемо да успемо“, рекао је Селаковић, наводи се у саопштењу.

Према речима министра, државе Централне и Јужне Америке које ће посетити имају различите ставове по питањима која су за нас од највећег националног и државног значаја, и додао да чињеница да су ту пристуни и спремни да разговарају, ако и бити у прилици да се сретну са готово свим председницима поменутих држава, и у самој Колумбији са више од 10 председника држава, влада као и министара спољних послова овог краја света, што се како каже не дешава толико често, је довољна да укаже на значај и активности Министарства спољних послова у том делу света.

„Србија долази овога пута не да тражи нешто, већ и да разговара о томе како може да унапреди и своју економско-трговинску размену, али и сарадњу у свим другим областима, као што су пољопривреда, спорт, култура, омладина, савремене технологије и све оно у чему данас Србија озбиљно, из године у годину, све више и више предњачи“, рекао је министар Селаковић.

Regionalno povezivanje u uslovima krize najvažnije za očuvanje stabilnosti

Преузмите андроид апликацију.