Почетна > Србија
Србија

Секретар Софић: У претходној години реализован велики број програма и пројеката

Скупштина Аутономне покрајине Војводине, на својој 24. седници, донела је Покрајинску скупштинску одлуку о ребалансу буџета АП Војводине за 2023. годину. Утврђеним ребалансом, буџет је повећан за 8,1 милијарду динара и износи укупно 116,7 милијарди динара.
Фото: Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу

Образлажући овај предлог ребаланса буџета, председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да он директна последица привредног раста у Војводини који се одразио на повећање пореских прихода. Највећи део додатног новца биће усмерен на капиталне инвестиције пре свега у области саобраћаја, здравства, школства и пољопривреде.

„Овај ребаланс специфичан је по томе што веома јасно можете да видите да се ради од десетинама нових пројеката у које улазимо. Ребаланс и цео буџет, посебно након ребаланса, имају изразито развојни карактер и биће потребни напори свих локалних самоуправа, пројектаната, извођача, Управе за капитална улагања, секретаријата да овај веома амбициозни програм, до сада најамбициознији у последњих 10 или 20 година, остваримо у планираним роковима“, оценио је Мировић.

Скупштина је размотрила и усвојила Извештај о раду и финансијском пословању Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону за 2022. годину и Извештај о раду Педагошког завода Војводине.

Како је овом приликом рекао покрајински секретар Александар Софић, образлажући Извештај о раду и финансијском пословању Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, Фонд је у протеклој години интензивно радио на побољшању услова живота Срба из избеглих и расељених породица кроз бољу сарадњу са институцијама, установама и удружењима.

„Укупни приходи Фонда су у претходној години износили 228 милиона динара и тим средствима је реализован велики број програма и пројеката. Најзначајнији су стамбено збрињавање кроз програм откупа сеоских кућа, и у прошлој години је 11 породица решило своје стамбено питање. Реализовни су и програми набавке грађевинског материјала, а подршку за економско оснаживање породица добило је укупно 64 корисника“, рекао је секретар Софић.

Како је нагласио секретар Софић, кроз програме стипендирања ученика и студената из избеглих и расељених породица, прошле године додељене су 204 стипендије, а укупна вредност намењена за стипендије је износила око 6 милиона динара.

У циљу подршке пољопривреди и њеним сродним делатностима, донете су четири покрајинске скупштинске као подршка за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја у Војводини у 2023. години, заштите, уређење и коришћење пољопривредног земљишта и коришћење средстава из Буџетског фонда за шуме и за воде Војводине.

На седници је се говорило о програму развоја туризма АП Војводине за период од 2023. године до 2025. године. који садржи анализу, планове и смернице даљег развоја туризма у Покрајини.

Скупштина АП Војводине је изабрала Јоланд Корору за заменика Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана за права детета и Снежану Кнежевић за заменика Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана за равноправност полова, а за директора Покрајинског завода за равноправност полова изабрана је Ивана Крсмановић.

Doneta odluka o pristupanju AP Vojvodine Savezu Alpe-Jadran

 

Преузмите андроид апликацију.