Почетна > Србија
Србија

Секретар Софић обишао општине Шид и Бачка Паланка

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић обишао је данас општине Шид и Бачка Паланка које су претрпеле велику материјалну штету због невремена које је задесило Војводину.
Фото: Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу

Секретар Софић је са председником општине Шид Зораном Семеновићем обишао јавне објекте и пољопривредне парцеле на којима је установљена штета, на којима је потребна санација.

Како је рекао секретар Софић, Покрајинска влада ће помоћи у санацији штете, и новчано и преко Робних резерви у грађевинском материјалу.

„Приоритет у санацији имају основне школе и предшколске установе, због почетка школске године, да би били условни за употребу, као и домови здравља и болнице, а касније и други објекти јавне намене као и верски објекти и установе културе“, прецизирао је Софић.

Он је нагласио да је потребно да локалне самоуправе што пре доставе податке о штети и приоритете које треба санирати, као и да у што краћем року поднесу захтеве за надокнаду штете.

Председник општине Шид Зоран Семеновић је рекао да је у овој општини проглашено ванредно стање и да су сва предузећа, као и волонтери на терену, и раде на расчишћавању и санацији штете.

„Највећу штету су претрпели воћњаци, усеви и паркови, а у пољопривреди је штета ненадокнадива. Од инфраструктурних објеката на ОШ „Сремским фронт“ је уништен кров, а до сада је општинска управа добила око хиљаду пријава штете, и према првим проценама износ је око 10 милиона евра“, рекао је Семеновић.

У општини Бачка Паланка до сада су забележена бројна оштећења на јавним објектима, највише на школама.

 Заменик председника општине Бачка Паланка Мита Лачански је рекао је да је највећи проблем што немају још сва домаћинства струју, а неки ни воду.

„Оштећени су електрични водови и бандере, а највише проблема је у Челареву, док је у току дана пристигло око 300 пријава физичких лица за штету“, рекао је Лачански.

Укупан број објеката које треба санирати је 27, а најоштећенија су три објекта и то спортска хала, фискултурна сала и школа “ 9. мај“ где су девастирани кровови.

По његовим речима, само за санацију крова на фискултурној сали у Челареву ће бити потребно око 2,5 милиона динара, док ће за школу „9. мај“ бити потребно око 2 милиона динара, а укупна процењена вредност штете је око 20 милиона динара.

U septembru dodatnih milijardu dinara podsticaja privredi u AP Vojvodini

 

Преузмите андроид апликацију.