Научници су идентификовали седам врста воћа за које кажу да су најздравије и рангирали их према односу витамина, влакана и калорија.

Када се помене здрава храна, прво на памет пада воће и поврће. У недавној студији, истраживачи анализирали су најздравију храну, све на биљној бази, класификујући је према њиховом богатству хранљивим материјама, минералима, влакнима итд.
Занимљиво, у првих 10 нема ниједне врсте воћа – прва је тек на 28. месту, а од 41 артикла има укупно седам воћа.
Разлог је, међутим, што је на врху листе поврће које је доказано богатије вредним састојцима и стога се све чешће појављује на листи најздравијих намирница на свету.
У сваком случају, воће је здрава намирница, а на овој листи је рангирано по овом принципу:
Што је садржај витамина и влакана већи у односу на калоријски садржај, то је храна здравија.
Лимун
Лимун је на првом месту међу воћем. Ово цитрусно воће садржи 53 мг витамина Ц на 100 грама, као и калцијум, магнезијум, калијум и влакна. Витамин Ц је важан за наш имуни систем, штити нас од слободних радикала и неопходан је за стварање колагена.
Јагоде
Можда ће вас изненадити да је друго најздравије воће јагоде. Са око 60 мг на 100 грама, јагоде садрже чак више витамина Ц од цитруса. Такође су богати фолном киселином, гвожђем, магнезијумом и калцијумом. Гвожђе посебно доприноси нормалном стварању црвених крвних зрнаца и промовише транспорт кисеоника.
Наранџе
Наранџе заузимају треће место. Ово су праве витамин Ц бомбе, али су богате и калцијумом. Осим тога, садрже калијум и магнезијум, који су веома важни минерали за регулисање различитих биохемијских реакција и ћелијских функција у телу.
Лимета
Четврто најздравије воће је лимета. Поред витамина Ц, садржи фосфат, калијум и калцијум који су неопходни за изградњу костију и зуба.
Црвени грејпфрут
На петом месту је још једно цитрусно воће, грејпфрут, тачније црвени грејпфрут. Три од ових плодова могу покрити дневне потребе за витамином Ц. Витамин А и бета-каротен у грејпфруту су посебно важни за вид и имуни систем.
Купине
Шесто место заузима бобица – купина. Између осталог, садрже калцијум, калијум и магнезијум, гвожђе и манган. Имају тамну боју због антоцијана, флавоноида са антиоксидативним, антиинфламаторним и анти-агинг својствима.
Бели грејпфрут
Последњи на листи најздравијег воћа је бели грејпфрут. Бели слој испод коре садржи разна дијетална влакна важна за здравље црева и варење.
Преузмите андроид апликацију.