Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Седам воћки које имају највише шећера: Ево ко би морао да буде посебно опрезан

Не бисте веровали колико шећера се заправо крије међу овим воћем.
Фото: Pexels/janetrangdoan

Воће је одличан извор енергије, хранљивих материја, воде, витамина, влакана и антиоксиданата. Ипак, битно је да знате које је воће саржи највише шећера уколико имате неке здравствене проблеме, а пре свега дијабетес.

– Истина, овде се ради о фруктози, воћном шећеру, али шећер је ипак шећер. Ово посебно треба да прочитају особе са дијабетесом и остали који желе да смање унос шећера – каже од Јасна Вујичић, виши дијететичар – нутрициониста и открива 7 воћки које имају највише шећера.

Грожђе

Најлепши је украс трпезе, има их пуно врста, од стоних, до винских. Било да је црно, бело или розе, процентуално гледано у просеку грожђе има око 16% шећера. То је много за нешто што вам је тако лако гурнути у уста. Можда ћете их јести спорије ако их преполовите и замрзнете. Чекаће вас као освежавајућа летња/јесења посластица којој је потребно мало више времена за јело. Узгред да знате и ово: суве грожђице имају чак 60% шећера, што га чини воћем са убедљиво највише шећера!

Смоква

Сто грама смокава (просечно две свеже воћке) садржи 16 грама шећера. У процентима то је 16% шећера. Код сушених смокава, проценат шећера је већи, невероватних 48% шећера. Ако покушавате да пазите на свој шећер, можда нарежите пар кришки и намажите мало козјег сира на њих за посластицу богату протеинима или користите нешто у сосу да додате мало немасног меса попут пилетине без коже.

Манго

Ово егзотично воће је здраво, има леп, сочан укус и велику пљоснату семенку. Садржи влакна и друге хранљиве материје које су вам потребне. Али има и природни шећер, а неки плодови имају више од других. У процентима, просечан манго садржи око 15 % шећера. Ово воће није најбољи избор ако покушавате да пазите на своју тежину или пратите колико шећера поједете. Можда можете да уживате у пар кришки, а остатак поделите са породицом или сачувајте за касније.

Јапанска каки јабука

Каки јабука (или персимон) је крцата фитонутријентима, али и шећером. Процентуално гледано, јапанска каки јабука садржи 13% шећера, као и неких 3,6% влакана. Баш као и киви, и ово воће сазрева стајањем на собној температури, омекшава и има фин пријатан укус. Ово је деликатесно воће које се лако проналази у нашим трговинама, а довољан је један плод или мање.

Трешње

Омиљено летње освежење, трешње имају доста шећера и то се дефинитивно осећа: једна мања шоља трешања од 100 грама садржи 12% шећера. Ако напуните велику чинију трешњама, можете изгубити појам о томе колико једете. Измерите своју ужину унапред како бисте тачно знали колико шећера ћете појести.

Крушке

Једна крушка средње величине има око 170 грама и 17 грама шећера. Јасно је да, процентуално, крушка има 10% шећера. Ако покушавате да смршате, немојте јести целу воћку – само исецкајте неколико кришки крушке у јогурт са ниским садржајем масти или одозго на салату.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке