Почетна > Свет
Свет

Црни сценарио за Украјину

Прво Блумберг, сада немачки Билд, објављују готово да је рат између Украјине и Русије почео.
Фото: Pixabay/Rohitvarma

Иако руска инвазија на Украјину, о којој се већ неко време нагађа, није почела, немачки лист Билд објавио је, како је то сам назвао, „експлозивне детаље“ наводних планова Москве за саму могућу интервенцију, али и за „дан после“, односно за време након што би евентуално постигли војне циљеве на украјинском територију.

Позивајући се на податке које су прикупиле „‘стране обавештајне службе“, Билд наводи да се о плановима интензивно расправља у руским војним круговима те да главни сценарио садржи три фазе.

Прва фаза била би предаја украјинских градова који би се, након што би руске снаге поразиле своје украјинске противнике изван урбаних подручја, нашли под опсадом. У том би се тренутку активирали ‘спавачи’ у самим градовима, односно оперативци и политичари одани Путину који би имали задатак да успоставе новеа локалне власти која би затим договорила предају руском окупатору.

У следећем кораку руски оперативци би „преузели контролу над стратешки важним објектима, елиминисали све претње и ангажовали све који су спремни да сарађују како би учествовали у организацији нове управе у освојеним градовима“. Ова би се тактика покушала применити у свим већим украјинским градовима, а како пише Билд, циљ јој је „мирно“ преузимање кључних урбаних средина.

Уследила би друга фаза, која би најпре подразумевала сазивање „Народне Раде“, односно нове скупштине одане Москви која би заменила „Врховну Раду“, тренутни парламент чији би актуелни савез био опозван. Како пише Билд, план је да у марионетску „Народну Раду“ уђу заступници који су претходно прошли „проверу“ код руских обавештајаца.

Иста та „Народна Рада“ изабрала би и нову владу, која би такође била под контролом Москве, али би сама чињеница да су успостављени и парламент и извршна власт требали послужити као привид какве-такве демократије и правне државе, наводи немачки лист.

Све би, наводи се даље, било пропраћено снажном медијском пропагандом на низу проруских канала, што у Украјини, што на Западу чије би програме требали пунити „проруски експерти“ и политичари који би настојали оправдати руску инвазију и преузимање контроле над Украјином и њену „русификацију“.

Трећа би фаза подразумевала увођење ванредног стања и успостављање логора будући да би једини суштински задатак новоуспостављене марионетске власти био сузбијање отпора милиона Украјинаца, наводи се у извештају Билда о наводним руским плановима.

„Задатак ових тела био би увођење ванредног стања и, оно што је посебно опасно, спровођење руског плана успостављања логора у које би се слало оне Украјинце који би се показали некооперативнима“, стоји у извештају који цитира Билд. Додаје се да се већ израђују пописи проукрајинских активиста који би могли бити одведени у такве логоре.

Они који не би завршили у логорима били би суочени с терором који би проводили оперативци ФСБ-а као и припадници новоуспостављене проруске службе све док отпор не би био угушен. Модел према којем би се то наводно оркестрирало је удар на демонстранте против изборне крађе какав је провео режим Александра Лукашенка у Белорусији 2020. године.

„За Русију успех операције зависи о нивоу контроле над освојеним територијима, као и о предаји украјинског народа која би подразумевала и признавање легитимитета новоуспостављене власти“, закључује се у извештају који је објавио Билд.

Čizov: Rusija spremna da odgovori kontrasankcijama

Преузмите андроид апликацију.