Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Савршено парче тоста треба да се пече тачно 216 секунди

Колико дуго се пече тост, на којој температури, која је идеална дебљина хлеба, када се ставља намаз – на сва ова питања одговорио је тим научника у потрази за формулом за савршен тост.
Фото: Pexels/photography-maghradze-ph

Тим научника провео је седам дана тостирајући 2000 кришке хлеба и дошао до следећих закључака. Савршено парче тоста треба да се пече тачно 216 секунди чиме се добија златно браон боја и комбинација хрскавости споља и мекоће изнутра. Прецизније, споља је 12 пута мекши него унутра.

Температура на којој се пече је 154 степени, што на уобичајеном уређају од 900 вати одговара броју пет од шест.

Идеална дебљина хлеба је 14 милиметара. Ако је сувише танак, тост ће бити превише хрскав, а предебео се уопште неће тостирати. Важна је и температура на којој хлеб стоји. Мада многи користе фрижидер и замрзивач, најбоље је чувати га у кутији на собној температури.

Није свеједно ни када стављате путер или други намаз. Оставите хлеб да стоји тачно 17 секунди након тостирања и затим мажите.

Али, не претерујте са намазом и осталим састојцима јер ћете добити мек и влажан производ, а то сигурно не желите. У бројкама, то изгледа овако: 0,44 грама путера на 0,0006 квадратних метара тоста.

Recept dana: Domaći hleb koji deca obožavaju

Преузмите андроид апликацију.