Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Савић: Проблем је што би родитељи да им деца буду Ђоковић

Ватерполо селектор Србије Дејан Савић говорио је данас о недаћама млађих генерација спортиста у Србији и поручио да је проблем што родитељи имају очекивања да им деца буду као најбољи српски тенисер Новак Ђоковић.
Фото: Танјуг/Драјан Кујунџић

Савића је покренуло питање новинара шпанског Аса, ког је занимало да ли Србију чекају „лење генерације“.

Ватерполисти наше земље поражени су јуче у четвртфиналу Светског првенства од Хрватске са 14:12.

„После Олимпијских игара 2024. стићи ће нам слабије генерације, али не само у нашем спорту и не само у нашој земљи. Играчи данас су технички бољи од нас, али немају потребне вештине. Данас у ватерполу имамо шест или седам играча са изразитим способностима, некад их је било 20 или 30. То се негде изгубило”, рекао је Савић, а пренео портал Моцарт спорт.

Селектор „делфина“ додао је да деца у Србији имају проблеме модерног доба.

„Данас се деца мање играју. Имају проблеме модерног доба. Дебља су, болују од дијабетеса или астме. У периоду од 10. до 18. године, када се спортиста формира, нема тих тренинга и те одлучности. Србија има и друге проблеме. Родитељи се много мешају и вуку децу. Сви хоће да им дете буде фудбалер или кошаркаш како би зарадио више. Или тенисер. Сада сваки родитељ хоће да му дете буде Новак Ђоковић. А Ђоковић је феномен и то је проблем”, рекао је он.

Савић је објаснио да данашње генерације не би могле да издрже тренинге који су били пракса током деведесетих година прошлог века, када је он стасавао као играч.

„Могли бисмо да применимо исту методологију, али не бисмо имали са ким да радимо. Деца од 15 или 16 година данас не би издржала такве тренинге. Немају базу, желе одмах да скоче из првог у пети разред, а и у школи прво учиш да читаш и пишеш, па све остало“, истакао је Савић.

Он је подвукао да је ватерполо селекција Шпаније фаворит за титулу у Мађарској.

„За мене су и пре турнира фаворити били Мађарска и Шпанија. Сад кад је испала Мађарска, то је Шпанија“, закључио је Савић.

Vaterpolisti Srbije šampioni Mediterana

Преузмите андроид апликацију.