Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Саветовалиште за младе ДЗ “Нови Сад” реализује пројекат “Здрави и снажни без стероида”

Саветовалиште за младе Дома здравља “Нови Сад” у сарадњи са Градском управом за здравство реализује пројекат “Здрави и снажни без стероида”. Пројектом је обухваћена Техничка школа ‚‚Милева Марић Ајнштајн”
Фото: Unsplash/Andrew Valdivia

Стероиди представљају групу лекова која садржи супстанце сличне хормонима. Анаболички стероиди (технички исправно име је анаболички андрогени стероиди – ААС) су синтетички деривати мушких полних хормона. Стероиди су најпознатији лекови који се користе као допинг. ААС се користе у циљу изградње мишићне масе, побољшања физичких перформанси и изгледа. Већина корисника стероида су млађе мушке особе, углавном спортисти.

Доказано је да чешће користе стероиде спортисти у чијем спорту је потребна већа издржљивост (пливање, бициклизам и трчање).

Адолесценти их користе да би убрзали почетак пубертета и физичко сазревање, а оба пола га користе у свету моде како би побољшали свој физички изглед. Стероиди се узимају орално у виду таблета или се дају директно у мишић. Одређен број корисника стероиде користи у комбинацији са стимулансима, антидепресивима, лековима против болова, антиинфламаторним лековима…

Код злоупотребе стероида долази до појаве акни по кожи, наглог пораста и развоја мишића („преко ноћи“), задржавања течности, жутице (жута пребојеност коже и беоњача), опадање косе, нагле промене расположења (од депресије до агресије). Поред неконтролисане агресије и насилничког понашања честе су патолошке епизоде љубоморе, параноична раздражљивост и осећај непобедивости и свемоћи. Злоупотреба стероида код адолесцената доводи до успореног раста, упорне главобоље, мучнине и повраћања, болова у костима и проблема са уринарним системом и системом органа за варење.

Дужа и неконтролисана употреба стероида доводи до оштећења јетре (цироза, рак и жутица) и бубрега.

Прекомерна употреба стероида или предозираност могу да доведу до смртног исхода. Утицај на репродуктивни систем: код мушкараца доводи до повећања женских полних хормона и до феминизације (увећање простате, увећање груди, стерилитет, атрофија тестиса, сексуална дисфункција и ћелавост), код жена-поремећај менструалног циклуса, продубљивање гласа, ћелавост, оштећење фетуса, стерилитет, повећана маљавост, смањење дојки и отицање гениталија.

Суплементи су додаци храни које уносимо у наш организам јер их не можемо добити у довољној количини природним путем из свакодневне хране.

Суплементи НИСУ замена за оброк, него његов додатак. Спортисти морају знати да их коришћење суплемената излаже реалном ризику позитивног допинг исхода. Спортисти који мисле да им требају суплементи морају прво да се консултују са спортским стручњацима као што су спортски нутриционисти или спортски лекари да би били посаветовани да ли своје потребе могу задовољити путем правилне исхране.

ДОПИНГ је свако недозвољено коришћење одређених лекова, појединих суплемената и прибегавање неким методама са циљем да се побољша спортски учинак и резултати. Неки лекови или суплементи (витамини, минерали, протеини) из апотеке или супермаркета могу да садрже забрањене супстанце чак и ако на етикети пише да је производ ‘’у потпуности природан’’.

Četiri prednosti preskakanja vijače: Jednostavna vežba koja je uvek dostupna

 

Преузмите андроид апликацију.