Почетна > Србија
Србија

Саветница за родитељство: Родитељима и наставницима треба вратити моћ

О немилом јучерашњем догађају говори цела држава, полемише се о томе чија је ово одговорност била и да ли је систем заказао. Саветница за родитељство Биљана Грбовић говорила је за НС Уживо и осврнула се на ову трагедију из угла родитеља.
Фото: Pexels/elements.envato.com/Илустрација
Родитељима је забрањено да буду јасан ауторитети својој деци, а дечија права се паралелно са тим максимално пропагирају

„Мене ово уопште није изненадило и нисам остала затечена, иако то сада звучи ружно. Веома се трудим да објасним и да укажем на то где смо стигли као друштво и да смо деценијама слепи поред очију. Док год се пласира идеја да са децом све треба лепо решавати и док год се родитељима и наставницима одузима ауторитет, а родитељи се оптерећују кривицом док паралелно са тим тече прича о дечијим правима која су заиста отишла у крајност – нећемо успети да овоме станемо на пут. Деца више не сносе никакву одговорност за своје поступке, а имају бескрајна права. У овом друштву кружи мишљење да уколико се родитељи понашају ауторитативно то представља примитивизам и неразвијено васпитање које је задрто. Родитељи зато покушавају да успоставе баланс и да под притиском буду што бољи, а то се онда показује као неучинковито“ – објашњава Биљана.

Фото: Градске инфо
Родитељи и наставници морају да имају моћ

„Не можемо захтевати да наставници регулишу понашање деце у школи, а одузели смо им сва средства санкционисања деце која се ружно понашају. Уз све то, постоји систем вредности у ком су доброта и поштење потпуно исмејани. Племенит човек је једнак наивном и глупом човеку, а све док деца расту у том окружењу уз све оне који немају моћ да их усмере на одређени правац у животу, дешаваће се овакви немили догађаји“ – објашњава Грбовић.

На питање да ли постоји нешто што може да се предузме након оваквог случаја, наша саговорница одговара:

“ Кроз своја предавања ја покушавам већ годинама да предузмем нешто по питању освешћивања родитеља, да модерно родитељство које се пласира у медијима и на телевизији није истина него манипулација. На путу смо ка урушавању породице, нарушавању система вредности и деградације једног друштва. Потребно је регулисати сам систем у школама, вратити моћ наставницима и учитељима, као и поштовање према истим.“

Фото: Pexels
Цело друштво, а посебно деца, ослобођени су личне, али и колективне одговорности

Саветница такође истиче да је на свима нама да апелујемо и искористимо моћ друштвених мрежа за нешто што је квалитетно и исправно. У овом случају никога конкретно не можемо да кривимо, али овај дечак који је пуцао, као и његови родитељи, морају да сносе неку врсту одговорности и санкција. Она за крај наглашава да је потпуно нормално да су родитељи у Новом Саду, али и у целој држави преплашени, али да је једини начин за ношење са страхом вера.

Фото: Pexels

„Не бих волела да нас ова трагедија одвуче у неку врсту параноје, да пратимо децу на сваком кораку, јер то ипак није здраво за њихов развој и самосталност, а бојим се да ћемо склизнути у нешто такво“ – закључује Биљана Грбовић.

Политика и трагедија у Београду: Шта нам је важније лајкови или људски животи?

Преузмите андроид апликацију.