Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Савети злата вредни: Како правилно опрати фармерке, а да не изгубе боју

Од пречестог прања, фармерке могу да избледе – сачувајте им боју уз помоћ ових савета.
Фото: Unsplash/s-o-c-i-a-l-c-u-t

Фармерке, а посебно оне тамније, временом потпуно избледе и изгубе боју. За то је најодговорније неадекватно прање. Приликом прања фармерки, важно је придржавати се ових савета, како би фармерке изгледале увек као нове.

Со као фиксатор боје

Пре прања фармерки, посебно оних тамнијих које могу да офарбају и други веш, препоручује се да их убаците у лавор са хладном водом, у коју сте насули додали пуно соли. Оставите их тако да одстоје око сат времена, па их потом оперите у веш машини. Након овог поступка, фармерке неће пуштати боју јер со делује као фиксатор боје.

Нове фармерке

Нове фармерке најчешће могу да офарбају други веш. Због тога је потребно да им фиксирате боју, али овога пута сирћетом. Једну шољицу алкохолног сирћета сипајте у преграду за детерџент, а у машину убаците само нове фармерке. Оперите их на минималној температури, и брзом прању без додавања детерџента и омекшивача.

Правилно прање

Важно је знати да пре прања у веш машини фармерке увек треба изврнути наопако, односно окренути наличје. Такође, никад их не треба прати у топлој води јер топла вода брже испира боју. Такође, избегавајте сушење фармерки у машини за сушење веша, јер топлота може утицати на то да брже избледе.

Da li nam je neophodan dezodorans i utiče li na zdravlje?

Преузмите андроид апликацију.