Свако годишње доба са собом носи своје посебности и захтијева одређени режим прехране због специфичних потреба организма па будући да су нам коначно дошли топли летни дани, јако је важно своју прехрану прилагодити тренутним условима, истичу из Института за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ).
Вода и лаганија храна
„Повишене летне температуре, које резултирају повишеном температуром тела, а потом и знојењем, могу довести до претераног губитка телесних течности, односно дехидрације тела. Симптоми дехидрације тела су – главобоља, сува кожа, сува уста и језик с густом слином, убрзани откуцаји срца, грчеви у ногама и рукама, мучнина, повраћање…“
„На дехидрацију су посебно осетљива деца, особе старије животне доби и особе ослабљеног имунитета. Стога је лети, пре свега, јако важно водити рачуна о правилној и довољној хидрацији организма“ – наглашава Маја Јоњић – Трифковић, нутрициониста ИНЗ-а.
Осим водом, повећане потребе за течношћу лети можемо надокнадити и свакодневним уносом воћа и поврћа богатог водом (лубеница, јагода, бресква, парадајз, краставац, паприка, зелена салата,…) те цеђеним незаслађеним воћним соковима, ароматизованим водама.
Такође, изотоничним напитцима, нарочито уколико се бавите неком јачом физичком активношћу, затим ферментисаним млечним производима ниског удела масти, али и супама и повртним чорбама, које ће уједно надокнадити и знојењем изгубљене електролите.
„Наравно, вода је најбоље пиће за рехидрацију, без додатних калорија. Трудите се током летних месеци да пијете минимално 8-10 чаша воде дневно, што ћете, наравно, прилагођавати нивоу физичке активности, будући да додатна физичка активност повећава потребе за водом, која се губи знојењем“- каже Јоњић-Трифковић.
У ИНЗ-у напомињу да, осим о довољној хидрацији организма, лети треба водити рачуна и о томе да наша прехрана буде усмерена на лагану, лакше пробављиву храну, богату влакнима.
Управо лети, организам природно тражи лако пробављиву прехрану, богату витаминима, минералима и водом, а с мањом количином масноћа.
Потрудите се у своје летне јеловнике свакако уврстите што више сезонског воћа и поврћа, којег у овом делу године, има у изобиљу. Препоручује се конзумирање више лаганих оброка на дан (три главна оброка и два међуоброка) ради убрзања метаболизма и подстицања пробаве те максималне искористивости унесених намирница, повећања енергије и виталности.
„Нека ваши оброци изгледају што шареније, припремајте што више лаганих повртних салата за прилог, али и као главно јело уз додатак интегралних житарица, махунарки, меса перади или рибе.“
„Такође, припремајте разне воћне салате од воћа свих боја, како бисте се снадбели и довољном количином антиоксиданса, који нам лети посебно требају у борби против слободних радикала, насталих као последица излагања штетном сунчевом зрачењу“ – каже нутрициониста Јоњић-Трифковић.
Посебна пажња на правилно складиштење
Увек, али лети посебно, треба избегавати обилне оброке, пржену, масну и тешко пробављиву храну, преслану и презачињену храну, сувомеснате производе и индустријски прерађену храну, као и заслађене и газиране сокове, алкохолна пића и пића богата кофеином због опасности од дехидрације организма.
Масна и тешко пробављива храна оптерећава пробаву, узрокује појачано знојење те може довести до дехидрације, а на крају и до накупљања вишка масног ткива, што ником не треба у врућим летним данима.
У ИНЗ-у додају да, због високих температура лети посебно треба пазити на лако кварљиву храну и њено правилно складиштење.
Нарочито обратити пажњу на намирнице као што су свеже месо и риба, јаја, мајонеза, паштете, колачи и сл. У вожњи или приликом одласка на излет користите преносне фрижидере за правилно складиштење хране. Воће, поврће, руке и површине на којима се припрема храна треба добро опрати.
Уколико лето дочекате с вишком килограма, не требате се бринути- лето је идеално годишње доба за скидање килограма јер нуди безброј активности на отвореном од шетње, трчања, ролања, вожње бициклом, пливања те бројних других активности, које ће вам, уз уравнотежену и лагану летну прехрану, помоћи да брже и лакше скинете вишак килограма, али и да побољшате свој имунитет и опште здравствено стање, кажу стручњаци.
Nutricionista Ana otkrila je koje voće i povrće ima najviše pesticida
Преузмите андроид апликацију.