Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Савети стоматолога како да одаберете адекватну четкицу за зубе: На неколико ствари треба да обратите пажњу приликом куповине

За оралну хигијену је веома битно какву ћете четкицу одабрати.
Фото: Pexels/Castorly stock

Редовно и правилно прање зуба је једини начин да се спречи настанак како каријеса, тако и обољења десни. Како истичу стоматолози, редовним прањем зуба уклањају се наслаге хране и бактерије са површине зуба који изазивају каријес. Иако многи сматрају да је прање зуба једноставан поступак, од кључног значаја је правилно четкање али избор четкице за зубе.

Доносимо вам трии савета зубара на које би требало обратити пажњу када бирате четкицу за зубе.

1. Меке длачице

Свака четкица за зубе коју одаберете треба да има меке длачице. Четкице за зубе са меким влакнима су нежније за ваше зубе и десни. Четкице са тврдом длаком могу уклонити више наслага, али такође могу узроковати повлачење десни. Ово може оштетити корен зуба и повећати осетљивост на хладноћу, топлоту и одређену храну и пиће.

2. Мала глава

Што се тиче облика главе, постоје конвенционалне или мале. Препоручују се четкице за зубе са мањом главом (попут дијаманта), јер могу допрети на тешко доступних места, као што су задњи зуби. Облик главе треба да буде удобан у устима.

3. Електрична четкица за зубе

Иако је ручна четкица за зубе добра, електрична четкица за зубе може боље уклонити наслаге са ваших зуба. Може да допре до тешко доступних места ваше вилице. Поред тога, многе елекричне четкице за зубе имају подешен двоминутни тајмер, који може да вам буде опомена колико дуго треба да перете зубе.

Додатни савети

Замените четкицу за зубе свака 3 месеца или када чекиње покажу знаке истрошености. Истрошена четкица за зубе неће добро очистити зубе.
Осим праве четкице за зубе, најважније је да перете зубе правилно и довољно дуго (најмање два минута, два пута дневно ујутру и увече).

Zaposleni su najlenji ovog dana u nedelji i tačno u ovo vreme

Преузмите андроид апликацију.