Почетна > Свет
Свет

Савет ЕУ сутра о примени договореног у дијалогу Београда и Приштине

Министри спољних послова ЕУ на сутрашњем састанку у Бриселу као прву тачку дневног реда имаће ангажман и ситуацију на Западном Балкану.
Фото: PrtSc/European Parliament/YoTube

Министри ће се разговарати о дијалогу Београда и Приштине, а документ за расправу је припремила Спољнополитичка служба ЕУ ( ЕЕАС).

У документу се наводи да последњих месеци ”није било напретка у дијалогу”, а да је укупна атмосфера око разговора Београда и Приштине ”и даље компликована”.

”Фокус мора да се врати на примену још неиспуњених обавеза из дијалога, мора да се поправи атмосфера кроз конкретне позитивне потезе и да се ради на напретку ка свеобухватном споразуму о нормализацији, а тиме и на европској будућости Косова и Србије”, наводи се у папиру припремљеном за министарску дискусију.

Од земља чланица тражи се наставак подршке ЕУ посредницима у дијалогу, Жосепу Борељу и Мирославу Лајчаку, и на ”високом нивоу анажовања са Београдом и Приштином”.

Поред дијалога Београда и Приштине, министри ЕУ 27 ће разговарати о ситуацији у БиХ, за коју у Бриселу оцењују да се тренутно налази у ”најгорој политичкој кризи од усвајања Дејтона”.

У ЕЕАС-у наводе да се решење види у дијалогу и то првенствено унутар БиХ, као и да до сада у Брисел није стигао ниједан званичан предлог за евентуално подизање сакција у циљу решавања политичке блокаде у БиХ.

Министри спољних послова на састанку у Бриселу разговарће и о санкцијама против власти у Белорусији, које ЕУ криви за инструмантализацију миграната у циљу дестабилизације прилика на спољим границама Уније, као и у граничним земљама чланицама Пољској и Литваније.

Министри неће у понедељак усвојити нове рестриктивне мере, али ће одобрити законски оквир за увођење петог пакета санкција против званичног Минска, овога пута против одговорених за мигрантску, хуманитрану и геополитичку кризу на спољним границама ЕУ.

Borelj: EU će proširiti sankcije Belorusiji

 

Преузмите андроид апликацију.