Почетна > Свет
Свет

Савет безбедности УН није усвојио нацрт руске резолуције о Украјини

Савет безбедности Уједињених нација није усвојио нацрт руске резолуције о Украјини у којем се позива на договорени прекид ватре за евакуацију цивила.
Фото: PrtSc/YouTube/United Nations

За резолуцију су гласале Русија и Кина, а преостале чланице СБ УН биле су уздржане, међу којима су Француска, Велика Британија, САД, Индија, Ирска, Кенија, Мексико, Норвешка, Албанија, Бразил, Габон, Гана, УАЕ, преноси агенција ТАС С.

Да би резолуција била донета, требало би да је подржи најмање девет чланица СБ УН од 15, под условом да нико од сталних чланица не искористи право вета.

Међу коауторима резолуције су Белорусија, Северна Кореја и Сирија.

Раније су западни представници у Савету безбедности, конкретно, стални представници САД и Велике Британије, већ јасно ставили до знања да неће подржати руску резолуцију, јер она не оптужује Москву за стварање хуманитарне кризе у Украјини и не назива је агресором, преноси Спутњик.

Према руском нацрту резолуције који данас није усвојен, Савет безбедности позива на „прекид ватре постигнут преговорима како би се обезбедила брза, безбедна, добровољна и несметана евакуација свих цивила“.

Истовремено, Савет безбедности истиче потребу да се стране у ту сврху договоре о хуманитарним паузама.

У тексту у који је увид имао Спутњик, такође се наводи да Савет безбедности УН захтева пуну заштиту цивила, укључујући хуманитарно особље и људе у рањивом положају, међу којима су жене и деца.

Осим тога, у документу се налази позив да се не користи цивилна инфраструктура за смештај војних објеката, као ни да се они не постављају у густо насељеним подручјима.

Према нацрту, Савет безбедности захтева од свих страна да обезбеде заштиту свог медицинског и хуманитарног особља, њихових возила и опреме, болница и других здравствених установа.

Нацрт резолуције позива све стране да омогуће безбедан и несметан излазак из Украјине, укључујући страним држављанима без дискриминације, и олакшавање безбедног и несметаног приступа хуманитарној помоћи онима којима је потребна у и око Украјине.

Како се наводи у тексту, Савет безбедности УН „позива државе-чланице да финансирају хитни позив УН за пружање хуманитарне помоћи Украјини, као и регионални акциони план о избеглицама за Украјину“.

Lideri EU danas i sutra o sankcijama Rusiji i energetici

Преузмите андроид апликацију.