Почетна > Свет
Свет

Сауди Арамко и МОЛ купују имовину највеће пољске рафинерије

Највећа пољска рафинерија ПКН Орлен саопштила је да ће продати Сауди Арамку и мађарском МОЛ-у део нафтне компаније Лотос, с којом је склопила споразум о преузимању, како би испунила захтеве антимонополских регулатора Европске уније и окончала аквизицију те фирме са седиштем у Гдањску.
Фото: Unsplash/Maksym Kaharlytskyi

ПКН Орлен је најавио планове за куповину Лотоса још 2018. године, али је морао да испуни услове које је поставила Европска комисија, због чега је пристао да прода део имовине Лотоса како би испоштовао прописе о заштити тржиште конкуренције.

Како преноси Ројтерс, Орленова куповина Лотоса је део ширег плана пољске владајуће странке Право и правда (ПиС) да појача контролу над економијом и да од тих предузећа направи „државне перјанице“ које ће моћи да конкуришу глобалним играчима. Обе компаније су под контролом државе.

МОЛ ће купити 417 бензинских станица Лотоса у Пољској за 610 милиона долара, чиме ће проширити своје присуство у региону и у највећој економији у источном делу ЕУ.

Сауди Арамко ће купити 30 посто удела у Лотос Асфалту, једном од највећих произвођача битумена у Европи, у чијем је поседу и Лотос рафинерија нафте у Гдањску, а уговор обухвата фиксно плаћање од 1,15 милијарди злота (290 милиона долара) и варијабилне елементе. Судијски нафтни див ће стећи 100-процентни удео у још две друге јединице.

Орлен је такође потписао уговор са Арамком о снабдевању нафтом у количини од 200.000 до 337.000 барела дневно, повећавајући раније договорене куповине. Испоруке ће по новом уговору почети ове године, рекао је новинарима извршни директор ПКН-а.

Мањи део имовине Лотоса ће бити продат и пољском Унимоту и мађарском Роси Биофјуелу, додали су из Орлена.

Критичари кажу да ће с продајом Лотосове имовине у Пољску ући више међународних конкурената, али Орлен и влада тврде да ће окончање Орленовог преузимање мањег ривала побољшати тржишну позицију компаније, њену преговарачку моћ и инвестиционе капацитете.

Акције ПКН Орлена су на трговању у 12:17 часова по средњоевропском времену скочиле за 3,8 посто, Лотосове су порасле за 3,5 процената, а МОЛ-ове за 1,2 одсто.

Sputnjik efikasniji za mutirane sojeve od drugih

 

Преузмите андроид апликацију.