Почетна > Србија
Србија

Састанак премијерке Брнабић са делегацијом ММФ

Председница Владе Ана Брнабић разоварала је данас са делегацијом Међународног монетарног фонда коју је предводио Јан Кес Мартејн о текућим макроекономским кретањима у Србији и свету, о приоритетима за наредни период у различитим секторима и о будућем станд бy аранжману са ММФ.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Премијерка је истакла да је најважније да Србија задржи тешко стечену фискалну стабилност, као и да настави са започетим реформама. У том смислу, нагласила је, управо је важан будући станд бy аранжман са ММФ, о којем се преговора током њихове актуелне посете.

На састанку је било речи и о приоритетима у енергетском сектору, а премијерка је нагласила да у том смислу влада има три приоритета: диверсификацију извора снабдевања, изградњу нових капацитета, као и енергетску ефикасност.

Као приоритет Владе Брнабић је навела даљи привредни раст заснован на едукацији, знању, услугама, наставак инвестиција у ИТ, биотехнологију и вештачку интелигенцију, даљи рад на дигитализацији система здравствене заштите и енергетског сектора.

Мартејн је рекао да је Србија до сада показала отпорност своје економије у односу на нестабилна дешавања у Европи и свету и да је важно и даље правити тзв. бафере, како би земља била спремна на евентуалне шокове.

Нагласио је да је важно одржати строгу монетарну и фискалну политику, пре свега због инфлације. У том смислу, напоменуо је, фискална политика треба да прати строгу монетарну политику.

Он је рекао и да ММФ у томе жели да подржи Србију и да је зато значајан нови станд бy аранжман. У питању ће бити јак и важан програм око кога би се обе стране сагласиле, прецизирао је Мартејн.

Мартејн је похвалио и даље висок ниво страних директних инвестиција у Србију, а Брнабић навела да се наставља и са високим јавним улагањима у капиталне пројекте, да су важни иновативни начини да се повећа продуктивност економије, као што су дуално образовање и иновације.

Она је додала да инвеститори не одустају од улагања у Србију и да ће, у том смислу, бити још добрих вести.

Састанку у Влади Србије присуствовали су и потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали и министарка рударства и енергетике Дубравка Ðедовић.

Vesić: Jedan od prioriteta pomoć građevinskoj industriji (FOTO)

 

Преузмите андроид апликацију.